Свети Софроније Атонски (+11. јул 1993.) један је од најомиљенијих православних хришћанских стараца нашег времена. У овом аудио снимку он говори о нашем односу са Богом Оцем кроз Исуса Христа. Говори на руском, свом матерњем језику.

Манастир Есекс, 26. септембар 1990

Св.Софроније: „Ох, како бих волео кад бих могао речима да вам објасним шта мислим у свом срцу када говорим о „надахнућу одозго“. Наравно, мислим на надахнуће од Духа Светога; али оно не зависи само од Бога.

Можете рећи: „Ово је тврда беседа. Ко је може слушати?“ (Јован 6,60), али њено значење је следеће: Бог човеку ништа не намеће.

Он нам открива лик Христов и даје нам слободу — да идемо за Њим или не.

Написао сам у књизи („Ми ћемо га видети каквог јесте„): „У Христу, оваплоћеном Логосу Очевом, дато нам је да видимо вечну идеју Бога за човека.“

Када нам је од Бога дато да видимо слику од Бога зачетог човека, тада у нама расте духовна жеља да постанемо као Христос; тада је Богу дато место у нама. И у том смислу кажемо да изливање благодати на нас зависи не само од Бога, иако само Он има овај „живот“ (видети Јован 1:4), већ делимично, од нашег расположења — да га прихватимо или не прихватимо.

И зато, ово желим да вам пренесем, драга моја браћо и сестре, посебно онима који сте недавно дошли: отворите своје умове и срца да Дух Свети утисне у вас лик Христов, и тада ће цео наш монашки живот бити нешто потпуно неописиво људским речима.

Христос је и у Гетсиманији и на Голготи живео непрестано са мишљу на Оца, и тако ћемо и ми живети; али ћемо пре живети са Христом него са Оцем.

Они јесу нераздвојни, али је са нама Христос још увек у „делу“ (уп. Јн. 17, 4) – да нас спасе, а ми само кроз Њега долазимо Оцу (уп. Јн. 14, 6).

У пракси, наш живот је изграђен на христоцентричан начин. Познајемо Духа Светога по ономе што нам говори – Он говори исто што је говорио и Христос. А ако другачије говори, онда Он није Дух Свети (1. Јн. 2, 22, 4, 1-3; 1. Кор. 12, 3), треће Лице Свете Тројице.

У првом плану имајмо увек и пре свега лице Христово.

Дакле, Бог благословио ваш долазак, моја млада браћо и сестре!

Спреман сам да вам служим до последњег даха.“

ИЗВОР: https://otelders.org/theology-and-spirituality/if-he-speaks-otherwise-then-he-is-not-the-spirit-voice-of-st-sophrony-the-athonite-sakharov/

ПРЕВОД:Давор Сантрач

ОБЈАВЉЕНО: 01.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име