У Молитви „Оче наш“ Господ нам између осталог налаже да се молимо и овим речима: „Хлеб наш насушни дај нам сваки дан“. (Лк 11,3)

Овде се не говори о храни која пропада. „Не брините се, говорећи, шта ћемо јести или шта ћемо пити, или у шта ћемо се оденути“. (Мт. 6: 31). Овде се говори о храни која даје живот вечни, о храни новој, коју је људима даровао оваплоћени Син Божији, о хлебу живота, који је сишао са неба, о хлебу Божијем, способним наситити и дати живот вечни целом свету (Јн. 6: 27,33).

Реч „насушни“ означава да је тај хлеб по своме садржају изнад свега постојећег. Величанственост његова и светост су бесконачни, непостижни; освећење и достојанство које се дају онима који га окушају, огромни су и необјашњиви. Хлеб који се даје Сином Божијим, јесте свесвето Тело Његово, које је Он дао за „живот света“. (Јн. 6, 51).

„Хлеб наш насушни дај нам сваки дан“. Са молбом укључена је и заповест, која налаже на хришћане обавезу, данас толико изгубљену, свакодневног причешћа светим Тајнама. Казавши „сваки дан“ Господ је тиме показао да смо без тог хлеба ми неспособни провести ни један дан у духовном животу. Рекавши „данас“, Господ је тиме показао да смо њега дужни јести свакодневно, и да је узимање њега предходног дана недовољно, уколико се и у данашњем дану он не буде нама поново дао.

Свакодневна потреба за њим, захтева да ову молбу чинимо све учесталијом и да је узносимо у свако доба: нема дана у коме не би било потребно да јачамо срце свог унутрашњег човека користећи тај хлеб и причешћујући се њиме.

Такво објашњење „хлеба насушног“ уопште не чини чудним читање Молитве Господње (Оче наш) пре јела, по монашком правилу: материјални хлеб у молитви пре јела служи као слика хлеба који је сишао са неба.

 

 

 

 

Аскетске проповеди

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име