Архијерејски сабор аутономне Финске православне цркве, која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, донeо је одлуке у вези са причешћивањем парохијана нетолерантних на глутен. Састанак је одржан 24. августа 2022. године у граду Куопио, преноси благовест-инфо.ру.

Сабор је одлучио да „тамо где постоји потреба за безглутенским Светим даровима, свештеник може у току свете литургије освештати агнец од безглутенског брашна и поступати са њим као са Светим даровима на литургији пређеосвећених дарова, користећи посебан путир.”

Први пут је на Архијерејском Сабору 18. септембра 2020. године разматрано питање причешћа особа нетолерантних на глутен, а затим је одлучено да се проучи пракса таквог причешћивања у Грчкој православној цркви. Забележено је да пацијент са овим проблемом није могао да се причести тијелом Христовим на евхаристији због нетолеранције на пшеничне протеине. Акутни облик болести искључује причешће крвљу Христовом, јер може садржати суспензију пшеничног брашна.

Сабор је такође одлучио да се врати традиционалној црквеној пракси причешћивања мирјана једном кашиком из заједничке чаше. Како се наводи у одлуци, причешће заједничком кашиком неће значајно утицати на ширење коронавируса, а употреба кашика за једнократну употребу више не смањује значајно ризик од инфекције.

Поред тога, на скупу је размотрено низ практичних питања везаних за парохијски живот, а посебно је направљен списак дана црквене године када треба да се служе богослужења у свим парохијама Финске православне цркве и одлучено да се врши оцрквољење свих новокрштених беба у олтару, без обзира на пол.

 

 

Eтос

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име