Чинимо огромну грешку ако мислимо да постоји нешто мимо Божјег промисла. Бог не ствара, нити је узрок искушења и проба кроз која пролазимо, али ипак није изван своје промисли. Предвиђа и не одређује, допушта, али не поспешује зло. Бог неће оставити чак и нашу највећу грешку, наш највећи грех и неуспех, а да их не преусмери у нашу корист. Оци на Светој Гори кажу, „када ђаво баца камење на вас, Бог гради цркве“. И ово открива управо ову велику истину, да ниједно искушење и проба кроз које ћемо проћи у свом животу, неће остати неискоришћени од Бога. Ниједна Голгота неће остати без Васкрсења ако с љубављу сарађујемо с Богом. Можда се тренутно суочавамо са ћорсокаком – финансијским, емоционалним, пријатељским, медицинским итд. Али ако се уздамо у Бога и повезујемо се с њим, комуницирамо с њим, кроз молитву, свето причешће и Његове заповести, онда ће нам се отворити пут чак и тамо где не видимо излаз из нашег проблема.

Али, обратимо пажњу на један детаљ: пут је осветљен док се крећемо ка Светлости. Шта ово значи? Да почнете да ходате иако је још мрак. То јест, чак и ако није све савршено и јасно. Док идете напред, Сунце почиње да сија све више, прво светло се појављује и ви видите мало боље. Да, пред вама је пут који раније нисте видели у мраку. И док идете напред и верујете Богу, Сунце се диже све више и више, пут постаје све јаснији и кораци стабилнији, све док потпуно не засија и док пред собом не видите своје одредиште које се открива у лепоти.

Зато не очекујте да ћете постати савршени или да ће све бити идеално у вашем животу, да ћете почети да верујете и да идете Господњим путем. Почните и Бог ће вам открити с времена на време у вашем животу  да ћете стићи на одредиште.

Будите стрпљиви. Бог зна шта ради. Он зна шта је најбоље за нас. Верујте Му. Сви ти проблеми, болови и потешкоће – све због чега се питате „зашто“ – једног дана ће бити јасни у светлу Божје љубави.

Али за сада учите да верујете Богу. Зато, само напред и наставите да пратите овај пут који вам је Он поставио.

 

Отац Хараламбос Пападопулос

 

plibyos.blogspot.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име