Kada se otvaraju vrata, mi ulazimo u hram obasjan svećama, pevajući radosnu vaskršnju himnu, i naše srce preplavljuje radost, zato što je Hristos vaskrsao iz mrtvih. Tada se vaskršnje čudo događa u našim srcima.

Mi vidimo Hristovo vaskrsenje, očistivši čula vidimo Hrista koji blista i pristupamo Hristu koji izlazi iz groba kao ženiku. Tada nesvesni gde se nalazimo, istupamo iz sebe, a vreme se zaustavlja. U sijanju belog vaskršnjeg zraka gase se zemaljske boje, i duša vidi samo nepristupnu svetlost vaskrsenja: Sada se sve ispuni svetlošću, nebo i zemlja i dubine njene .

U vaskršnjoj noći čoveku se daje da unapred iskusi život budućeg veka, da stupi u Carstvoslave, u Carstvo Božije. Jezik našeg sveta nema te reči da izrazi otkrovenje vaskršnje noći, tu radost savršenu. Vaskrs je život večni u bogopoznanju i bogoopštenju, on je istina, mir i radost u Duhu Svetome. Prva reč vaskrsloga Gospoda prilikom javljanja ženama (mironosnicama) beše: „Radujte se“ , a prilikom javljanja apostolima „Mir vam“.

 

Protojerej Sergej Bulgakov

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime