У то време у Асирији је порасла тражња међу владајућом елитом за вином која га је користила у разне церемонијалне сврхе

Археолози су ископали прву и, како верују, најстарију индустријску пресу за вино на северу Месопотамије, стару више од 2.700 година, што се поклапа са периодом када је нагло порасла потражње за вином међу владајућом елитом Асирије.

Асирија, једна од најранијих светских империја, налазила се у северном делу Месопотамије – већем делу данашњег Ирака, као и деловима Ирана, Kувајта, Сирије и Турске.
– Ово је потпуно јединствено археолошко откриће, јер је то први пут у северној Месопотамији да археолози могу да идентификују област где се производило вино – рекао је Даниеле Моранди Бонакоси, професор блискоисточне археологије на Универзитету у Удинама и директор Археолошког пројекта „Земља Ниниве у курдистанском региону Ирака“.

Откривена је на археолошком налазишту Ханис, у близини северне ирачке провинције Дохук, а вредност открића делимично лежи у његовом историјском контексту, додао је Бонакоси.

Асирски списи су раније указивали на повећану потражњу за вином, посебно међу елитом. Оно је коришћено у разним церемонијалним догађајима међу богатима.
Откриће укључује 14 инсталација уклесаних у планинске стене. Горњи базени квадратног облика служили су за гажење грожђа, да би из њих сок отицао у доње кружне базене. Сок од грожђа је затим сакупљен у посуде, ферментисан и продаван.

 

 

 

24sedam

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име