Након промоције у Грачаници и на Међународном сајму књига у Београду, Архив Косова и Метохије наставља са промоцијом своје издавачке и изложбене делатности широм Косова и Метохије. Заједно са Домом културе „Грачаница“, Галеријом уметности Приштина и Домом Културе „Свети Сава“ из Осојана, позивамо вас на промоцију фотомонографије „Манастир Грачаница на разгледницама и фотографијама 1878-2021. године“, аутора Марка Марковића, која ће се са пратећом изложбом одржати у Осојану.

Фотомонографију чини 310 разгледница и фотографија манастира Грачаница насталих у периоду од 1878. до 2021. године, на њима се може видети живот, стање, промене и многе знамените личности које су посетиле манастир Грачаницу.

‘Разгледница послата из Грачанице својеврсни је посредник између људи који су блиски, којих се сетимо на месту где проговара целокупна национална историја, које посредно подсећамо на завет давно дат, који нас обавезује и који треба испунити“, записао је у рецензији књиге, академик Љубодраг Димић.

Предговор књизи написао је јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Српске православне Богословије Св. Ћирила и Методија у Призрену који је истакао „Желећи да Грачаницу понесу са собом, знани и незнани су је сликали и фотографисали, а то чине и данас“.

Овом фотомографијом се отвара издавачка едиција Баштина којим се у оквиру архива осветљава богато културно-историјско наслеђе на Косову и Метохији и указује на њену перманентну угроженост.

На промоцији ће говорити: Марко Марковић, историчар и директор Архива Косова и Метохије, Александар Стевић, историчар, Иван Вуковић, директор Дома културе „Свети Сава“ Осојане и Немања Димитријевић историчар.

Промоција ће бити одржана 05. децембра 2023. године у 13 часова у ОШ „Радош Тошић“ у Осојану.

Покровитељи изложбе су: Министарство културе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију уз несебичну подршку Епархије рашко-призренске.

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име