Православна охридска архиепископија (ПОА) и Македонска православна црква (МПЦ) ће се спојити и ПОА ће добити своје епархије, једногласно су одлучили архиепископи на седници Синода МПЦ и ПОА.

Да би решење постало коначно, потребно је прво да епископи ПОА на Сабору СПЦ у мају буду отписани из Српске православне цркве (СПЦ) пре него што се придруже Македонској православној цркви, признају је и буду распоређени у њене епархије, наводи се у извештају портала Телма.

Јован Вранишковски, који сада носи титулу архиепископа охридског и митрополита скопског, требало би да добије на управу Демир Хисар и Kрушево, заједно са Нижепољем, где ће вероватно бити седиште нове епархије. Град Ресен је био једна од опција у првобитном договору, али то решење је спорно због противљења владике Петра, наводи Телма.

„Припајање ПОА Македонској православној цркви је услов који је поставила СПЦ, како би признали аутокефалност Македонске православне цркве“, објаснио је владика Петар.

У саставу црквене делегације СПЦ током заједничке литургије са архијерејима МПЦ, био је и поглавар Православне охридске архиепископије Јован Вранишковски.

На заједничкој литургији се обратио и на српском језику и тиме најавио крај, како је рекао, служења литургија у приватним кућама, а тиме и крај међусобног раскола.

Синод МПЦ је Вранишковског сматрао „дисидентом“, а његову цркву нелегитимном и он је 2013. године осуђен на три године затвора због наводне проневере 250.000 евра.

У фебруару 2015. године пуштен је из затвора због примерног понашања, а у мају исте године Врховни суд је укинуо првостепену и другостепену судску пресуду.

О проблему регистрације ПОА водио се спор и пред судом за људска права у Стразбуру, а ПОА ради у јединству са СПЦ од 2002. године и као део СПЦ сарађивала је са готово свим црквама православног света.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име