Српска Православна Црква у Северној, Средњој и Јужној Америци има нераздељиво и несумњиво унутарње јединство и она је канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске Православне Цркве, са седиштем у Београду, саопштио је Епископски савет СПЦ за Северну, Средњу и Јужну Америку.

Патријарх српски Иринеј састао са члановима Епископског савета за Северну, Средњу и Јужну Америку, епископима новограчаничко-средњезападноамеричким Лонгино, канадским Митрофаном, западноамеричким Максимом, источноамеричким Иринејем и буеносаиреским и средњецентралноамеричким Кирилом.

Том приликом размотрена су актуелна питања у вези са унапређењем црквеног живота у Америци, како у духовном тако и у смислу јерархијског поретка. Под председавањем Патријарха Српског, Епископски савет Српске је донео важне одлуке које је поднео Црквеном сабору на усвајање. Црквени сабор је акламацијом примио ту одлуку као своју.

Ради уклањања сваког неспоразума потврђено је да Српска Православна Црква у Северној, Средњој и Јужној Америци има нераздељиво и несумњиво унутарње јединство. Наглашено је свима онима који око тога имају сумњу да је она канонски и јерархијски саставни део аутокефалне Српске Православне Цркве, са седиштем у Београду, Србија.

Епископски савет је још раније саопштио да усваја одлуку Светог Архијерејског Синода од 25. септембра 2019. године по којој се „стављају ван снаге све одлуке Црквеног сабора Српске Православне Цркве у Северној и Јужној Америци…. које се тичу устројства српских православних епархија на том подручју“. Према томе, око тог питања није било никаквог спора.

Патријарх и епископи су се сложили да питање територијалног ограничења Устава спада у искључиву надлежност Епископског савета и Светог Архијерејског Сабора те је одлучено да Епископски савет усаглашену верзију доставити Светом Архијерејском Синоду за Свети Архијерејски Сабор на коначно одобрење.

Епископски савет ће о овим одлукама званично известити све црквено-школске општине и све црквене јединице на подручју Српске Православне Цркве у Северној, Средњој и Јужној Америци.

Према незваничним информацијама патријарх је приликом одржавања сабора истакао да постоји само један Устав који се односи на целокупну СПЦ како у дијаспори тако и у расејању, те да уколико нека епархија има потребе да регулише неке ствари на локалном нивоу то ће радити кроз доношење Статута. Такође, према незваничним информацијама, тројица архијереја СПЦ из САД, који су у медијима оптуживани да нарушавају јединство СПЦ, сматрају да ће овакав став сабора СПЦ за Северну, Средњу и Јужну Америку допринети да се престане са дописима на епископском и епархијском нивоу, али су свесни да ће појединци и поједина гласила да наставе некоректним извештавањем.

Извор: Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име