У организацији Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке, 16. јуна 2023. године у крипти храма Светог Саве на Врачару одржана је конференција за медије у циљу представљања рада и нових планова те црквене човекољубиве организације која делује са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Верско добротворно старатељство на дневном нивоу обезбеђује две хиљаде оброка за социјално угрожено становништво на пет локација у граду, као и гардеробу, бесплатне здраствене прегледе и правне савете, а посебно успешно помаже вишедетним породицама и самохраним родитељима, као и домовима за стара лица, незбринуту деци и болницама.

Говорници на конфенцији су били: Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Патријарха српског и координтор ВДС-а; јереј Владимир Марковић, генерални секретар ВДС-а; и свештеник Бранислав Јоцић, координатор активности Помоћ породици ВДС-а.

Присутним новинарима први се обратио епископ Петар који је пренео благослове Његове Светости Патријарха г. Порфирија, председника ВДС-а, и подсетио да је добро дело најснажнија проповед. Владика Петар је објаснио природу оваквог ангажмана Цркве која не претендује да решава проблеме у друштву, али указује на привилегију да се у погледу потребитих препозна човек као најсавршеније Божије створење:

– Говорити о љубави према Богу немогуће је а да она не укључује љубав према човеку. Особито, онима који су потребити, угрожени, заборављени. Добро дело је најснажнија проповед. Верујемо да на овај начин шаљемо светлост и радосну вест о делима љубави, а што нам је данас преко потребно исцељујуће и надахњујуће. Патријарх Порфирије је од првих дана службе првојерарха истицао да му је један од приоротета посвећивање човекољубивом мисонарском раду. Није познато да је Патријарх српски Порфирије своју професорску плату деценијама давао за помоћ искључиво болесним, сиромашним или за стипендије даровитим студентима. Није никада питао које су вере или из ког су народа, што је нама,  његовим сарадницима на овом делу, највећи подстицај и подршка.

Свештеник Владимир Марковић је упознао присутне са конкретним пројектима и активностима: црквеном кухињом, домом здравља и милосрдним посетама, док је свештеник Бранислав Јоцић говорио о новопокренутим активностима као што су: правно саветовалиште, пастирски центар и помоћ у породици.

Активности Верског добротворног старатељства на конференцији за медије својим присуством и обраћањем су подржали уметници Виктор Савић, Лена Ковачевић и Александра Радовић, који су позвали медије да помогну у популаризацији кампање Нахрани гладног – пошаљи поруку, којом се помаже рад црквене народне кухиње позивом на број 2844. Цена поруке је 200 динара, а људи добре воље могу постати и месечни добротвори тако што ће поруку са садржајем 500 послати на 2844. Цена те поруке је 500 динара. Могућност да постану месечни добротвори имају само корисници Телекома.

– Прикључио сам се сада Верском добротворном старатељству. Препознао сам да је то добра хуманитарна организација којој треба допринети, која ради велике ствари, али испод медијског радара. Желим да допринесем да се чује за активности којима се ВДС бави и поред тога да се у том заједништву и сабрању понуди помоћ најугрожнијима – истакао је глумац Виктор Савић.

– Драго ми је да сам део данашњег сабрања и да имам прилику да дам свој допринос овој дивној добротворној организацији. Ово је прилика која се не треба пропустити, зато што свако може да издвоји 200 динара и пошаље поруку са садржајем 200 на 2844 – рекла је уметница Александра Радовић.

– Хвала Богу да постоји ВДС и људи и иницијатива која је покренута још 2009. године, а која својим деловањем по мом мишљењу представља један од најважнијих стубова наше земље. Хвала драгом оцу Влади Марковићу који нас је годинама инспирисао да и сами будемо бољи и дамо оно што од себе можемо, пре свега наше срце и наше време. Надам се да ћу у будућности моћи да будем и више укључена у активности ВДС-а, јер је то оно на шта нас Бог позива, сигурна сам, да имамо срца и слуха једни за друге – рекла је уметница Лена Kовачевић.

Епископ Петар је најавио наставак деловања Цркве и Верског добротворног старатељства у борби против насиља над женама. Такво деловање Цркве се одувек одвија, а нарочито од октобра 2022. године и посебног обраћања Његове Светости Патријарха српског Порфирија.

Верско добротворно старатељство је добротворна организација Архиепископије београдско-карловачке основана 1967. године. За више информација o кампањи Нахрани гладног – пошаљи поруку, али и за све друге активности ВДС-а, посетите страницу: www. starateljstvo.rs.

 

SPC

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име