У недељу, 18. фебруара 2024. године, организује се планинарење за децу и одрасле (пешачење за почетнике) на Фрушкој гори.

Стаза:

Излетиште Тестера – Капела Светог Јевстатија на Тестери – Језеро – Извидница – Поток Потпорањ – Долина кестенова – Планинарски дом „Странпутица“ (напуштен) – кота Баношторска бода – кота Реметица – Тестера (око 9 км)

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км. Стаза углавном води кроз шуму.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника у порти цркве светог Саве у Черевићу.
Полазак је у 11.00 часова.
На почетку ћемо посетити црквени музеј.
Доћи сопственим превозом (аутом) или приградским аутобусом 79 до Черевића.

Ко долази аутобусом 79, полазак је у 9.30 часова из Новог Сада. Аутобус стаје на Булевару Ослобођења на стајалиштима: код лутрије, Футошке пијаце и моста Слободе.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ако још неко жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Деца (од 5 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

Планинарска акција се организује поводом обележавања 70. годишњице од смрти Митра Мартиновића, команданта ,,Приморског одреда“ током опсаде Скадра (1912-1913).

Током Првог светског рата (1914-1918) био је командант Херцеговачког и Дринског одреда, током одбране Ловћена командује Которским одредом.

Његова ћерка Олга била је удата за Ђорђа Дунђерског, велепоседника. Његова унука је глумица Јелена Жигон.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

Черевић: је село које се налази у западном делу општине Беочин и броји око 2800 становника. Село се налази уз Дунав, на ушћу Черевићког потока у Дунав, и подно Фрушке горе. У Черевићу је рођен познати српски песник Јован Грчић Миленко.

Црква светог Саве у Черевићу : Саграђена је 1744. Године. За време Првог светског рата скинута су звона и аустроугарска војска их је употребила за ливење топова. Нова звона су постављена 1923. На месту садашње цркве била је 1700. године подигнута црква од камена покривена шиндром.

Музеј при цркви светог Саве : У порти цркве налази се стара школа изграђена 1825. године, која се сада користи као Светосавски дом и ту је сада смештен и црквени музеј.

Тестера: Излетиште је ушушкано у фрушкогорској шуми, стопљено са природом и одише смиреношћу и спокојем. На локацији постоји и језеро покрај кога је и извор. Покрај извора се налази пространа ливада.

Капела Светог Јевстатија на Тестери: подигнута је 1910.год. За време рата 1941-1945 и у периоду после њега, обешчашћена је и служила је за многе употребе. Капела је реновирана и освећена 1999. године.

Језеро Тестера: Налази се у оквиру излетишта Тестера. Изграђено је у 19. веку преграђивањем долине потока Поторањ.

Долина кестенова: Овај локалитет препознатљив је и носи име по кестену који је овде заступљен у већој мери. Кестенови су засађени како би се повећао биодиверзитет овог дела Фрушке огре. Идеално је за одмор и пикник, с обзиром на то да постоје столови и клупе, а у близини се налази и поточић који употпуњује пријатну атмосферу.

Планинарски дом „Странпутица“: У „Долини кестенова“, једном од најлепших предела Фрушке горе, налази се напуштени Планинарски дом „Странпутица“, некадашњег, сада непостојећег, Планинарског друштва „Кестен“ из Лединаца.

 

Организатор:

 

 

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име