У недељу, 16. јуна 2024. године, организује се планинарење за децу и одрасле на Фрушкој гори и одлазак на Лединачко језеро.

Планинарска акција се организује поводом обележавања 140. годишњице од рођења Михајла Петровића, српског пилота са пилотском дозволом број 1. Био је први српски пилот који је изгубио живот на борбеном задатку 1913. године.

Стаза:

Лединци – Извор Звечан – Вага – Кота Јегерова башта – Лединачка капија – Гребенски пут – Краљева столица – Тавни поток – Видиковац – Лединачко језеро – Извор Звечан (око 9 км)

 

Кружна планинарска стаза је дужине око 9 км. Стаза скоро целом дужином иде кроз шуму.

 

ОРГАНИЗАЦИОНЕ НАПОМЕНЕ:

Окупљање учесника је у порти цркве Свете Тројице у Новим Лединцима.
Полазак је у 10.50 часова.

Због одржавања бициклистичке трке пут (Сремса Каменица – Беочин) ће бити затворен (од 9 до 13.30 часова) и неће се моћи доћи приградским аутобусом 76 до Лединаца. Једина варијанта је да дођете сопственим превозом (аутом) пре 9 часова у Нове Лединце.

Представници организатора ће да присуствују Литургији у цркви.
Ако још неко жели да присуствује Литургији, почетак је у 09.00 часова.

 

ОСТАЛЕ НАПОМЕНЕ:

 

Понети у ранцу воду и храну.
Опрема: теренска одећа и обућа.
Свако учествује на сопствену одговорност.
Деца (од 6 и више година) на планинарску акцију иду у пратњи родитеља.
На планинарење можете позвати и ваше пријатеље.

 

ДЕО ПРОГРАМА ОБИЛАСКА:

 

Село Нови Лединци: Изграђено је на сремској страни недалеко од Дунава. Ово село је изграђено после Другог светског рата, јер је старо село 4 км јужније, током рата 1943. године спаљено од стране усташа.

Црква Свете Тројице: Налази се у селу Нови Лединци. На Велику Госпојину 1994. године епископ сремски Василије и епископ осечкопољски и барањски Лукијан осветили су темеље за ову цркву. Изградња је завршена 2004. године.

Извор Звечан: Извор је уређен и налази се на путу према Лединачком језеру. Због популарности овог извора веома често људи из Новог Сада и околних места долазе овде да точе воду.

Лединачко језеро: (или језеро Сребро) је настало током безумног НАТО бомбардовања Србије 1999, када су пумпе напуштеног каменолома Сребро оштећене и престале да пумпају воду из каменолома. Подземне воде, као и воде из две речице, почеле су да пуне каменолом, чиме је настало језеро.

Гребенски пут: Дуж целог била Фрушке горе пружа се Гребенски пут, пробијен још крајем XVII века од стране Еугена Савојског за одбрану од Турака. Тада се звао „Еугенов пут“. Пут иде стално гребеном Фрушке горе.

 

 

 

Организатор:

Планинарско – историјска секција „Обилић 1912-1918“ – Нови Сад

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име