Прошла је педесет и једна година од дана када је турски уставни суд донео одлуку о укидању високог приватног образовања у Турској, закона који је био изговор за трајно затварање Свете богословске школе Халки, која ћути и чека правду.

Прогон Школе је почео у новотурско доба када је током Првог светског рата покушана, неефикасно, њена експропријација. Kемалистичка Турска је такође оспорила власништво над школом и решено је тек када је Фанар био приморан да прихвати у замену за губитак Трговачке школе, друге величанствене грађевине романизма на Халкију која је припадала Васељенској Патријаршији.

Богословска школа Халки није могла остати без утицаја када су током тешког периода од две године 1964-1965. узастопне турске владе спроводиле план да ослабе и поткопају патријархалну институцију.

Рестриктивне мере у случају Халки кулминирале су 1971. године, када је након војног удара, војно-контролисана службена влада Нихата Ерима забранила рад Богословије.

Упркос релевантним протестима Васељенске патријаршије почетком јула 1971. године, званично је најављено затварање Богословске школе Халки, која је од тада остала затворена са узастопним турским владама које су тврдоглаво ускраћивале грчкој православној мањини право на образовање свог свештенства.

Kако пише амбасадор Алексис Александрис: „И током отоманског периода и током 48 година од 1923. до 1971. за време Турске Републике, овај теолошки расадник је понудио Васељенској Патријаршији, Ромиосинију, васељенском хеленизму и уопште у православљу 930 дипломаца. Од тога су 343 постала првосвештеници, а њих 12 изабрано је за васељенске патријархе, два александријска, два антиохијска, четири атинска и један тирански.

Данас Богословска школа Халки функционише као манастир под општим надзором  професора, Теофилестата, епископа Арабисоса, г. Kасијаноса, који се бори са надом да ће школа поново функционисати.

На празник Свете Тројице 2021. године, на дан на који школа слави, Теофилестат је у свом говору на пријему који је уследио у свечаној сали Школе, између осталог, навео: „ Не можемо а да не изразимо своју тугу, јер некадашња Школа тај дан обележава педесет година од крајње неправедне одлуке да се обустави њен рад. Међутим, ми не престајемо да се заједно са нашим Патријархом надамо да ће ова неправедна и несхватљива одлука бити укинута и да ће поново настати срећни дани за Школу. „Моја нада је преплављена“, каже Павле. Ова неугасива нада је изнад свега инспирисала последњег управника матичне школе, блаженопочившег митрополита ставрупољског господина Максимона, да за ту наду остану до последњег даха у школи.“

Теолошка школа Халки била је главна теолошка школа Васељенске патријаршије у Истанбулу до 1971. године. Турски уставни суд је 12. јануара 1971. донео одлуку о укидању највишег приватног образовања у Турској. Ова одлука дала је Анкари правни изговор да затвори Теолошку школу Халки. Школски објекти се налазе на острву Халки, једном од Принчевских острва.

Превод са грчког редакција Чудо

orthodoxianewsagency

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име