На другу суботу Васкршњег Поста, његова светост митррополит Београдско-Карловачки, архиепископ Пећки и патријарх српски, господин Иринеј служио је литургију у храму Сабора српских светитеља на Карабурми. Том приликом патр. Иринеј се осврнуо на разлог због којег се у току Васкршњег поста служи тзв. литургија пређеосвећених дарова која је, како је патријарх објаснио, заправо Вечерња служба са „елементима Литургије“. Он је нагласио да су хришћани првих векова, а нарочито апостолског периода, живели активним духовним животом којије подразумевао свакодневно причешћивање и проповед хришћанске вере. У току Великог поста, који одише тугом и покајањем, сузама и молитвама, није се могла служити Св. Литургија (осим Недељом) као свечани и радосни догађај  уведена је Литургија пређе освећених дарова на којој се вернини причешћују даровима (Св. Ангецом) освећеним на претходној, недељној Литургији – појаснио је српски патријарх.

У наставку беседе, његова светост је подсетила окупљене да се налазимо у времену светих дана. Он је дане поста назвао спасоносним данима којима се радује душа човека. То су дани који нас припремају за наш највећи догађај, најрадоснији догађај – Свету Пасху Господњу, Празник Христовог Васкрсења.

Патр. Иријенј је нагласио да циљ поста није само уздржавање од мрсне хране, већ да се треба уздржати од злих и порочних мисли, злих дела и свега онога што нас удаљује од близине Божије.

Приредио: Јован Благојевић

Извор: Тв ХРАМ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име