Вечерас је, у свечаној дворани Матице српске, одржана свечана академија поводом сто двадесет година од оснивања Кола српских сестара.
Патријарх српски г. Порфирије уручио је Колу српских сестара Епархије бачке орден Светог Саве другог степена, који им је, на предлог Преосвећеног Епископа бачког г. Иринеја, доделио Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве поводом сто двадесет година постојања, добротворног рада и неговања културе и традиције нашега народа.
Честитавши овај изузетан јубилеј, присутнима се обратио Свјатјејши Патријарх српски г. Порфирије подсетивши се давне 1991. г. када је, по благослову владике Иринеја бачког, обновљен рад Кола српских сестара у Новом Саду, сећајући се братском љубављу Савке Гојковић, прве председнице удружења.
Његова Светост је истакао да је љубав Кола српских сестара, исказана у односу на све потребите, „прави пример и израз човекољубља, филантропске делатности жена, девојака које се труде да испуњавају вољу Божју и да служе Богу, али и да служе и ближњима“.
Патријарх је подсетио да је Коло српских сестара основано на празник Успења Пресвете Богородице и појаснио да су жене из Кола српских сестара виделе у Мајци Божијој заштитницу сестрама и женама из нашег српског рода, али и пример угледа и достојанства.
– Наше сестре, жене из нашег народа, православне хришћанке, виделе су у Пресветој Богородици и заштитницу, покровитељицу, али и пример за углед, јер Пресвета Богородица јесте Мајка Господа Христа, али и жена која читавим својим бићем јесте човекољубље и не само она, него и жене мироносице, које су, угледајући се на њу, и оне читавим својим бићем служиле Богу и служиле ближњима и то би се данашњим језиком могло рећи да су и оне биле прве друштвене делатнице, али враћам се на нашу формулацију – оне које су показивале богољубље и човекољубље, које су апостоли апостолима биле.
Патријарх је подучио окупљене да сам израз „Коло“ значи да се сестре ослањају једна на другу, исказујући да нам је други потребан и да свако од нас има своје место у заједници које служи на изградњу Тела Христовог – Цркве.
На крају обраћања, Патријарх је изразио велику благодарност сестрама из Кола српских сестара, истичући да добар човек ствара добро друштво, а хришћани и хришћанке преображавају свет.
– У том поступку и процесу преображаја у нашем народу, сестре Кола српских сестара имају свакако веома, веома значајно место – закључио је Патријарх.
spc.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име