Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас, на празник Сретење, свету Литургију у манастиру Ваведење у Београду.
У празничној беседи, обраћајући се сестринству манастира и окупљеном верном народу, Патријарх Порфирије је нагласио суштину сусрета-сретења којем се радује цела васељена, сусрета у дану искрене радости и дубоке, духовне среће.
– Данас је после четрдесет дана од свога рођења Господ доведен, донет у храм где су се сусрели небо и земља, где су се сусрели вечност и време, непролазност и пролазност. На том месту, у храму, су се сусрели Стари и Нови завет. На том месту се сусрећу, сапостоје у једној личности Бог и човек, истакао је Првојерарх.
Његова Светост је истакао да је ово дан о коме је човек од кад зна за себе чезнуо, јер се данас збило све оно о чему је сањао, у шта је улагао напоре, носећи у себи суштинску потребу свог бића да се сусретне са Богом, док је Господ наш Исус Христос, најпре својим рођењем, а сада и у празнику Сретења, показао да је љубављу и благодаћу својом одувек не само отворен за сусретање са нама људима, него се унапред среће, сусреће и постаје једно са нама.
Да би се сусрет са Господом, као одговор на његов свети призив остварио и делатно са наше стране, неопходна је чежња, осећање потребе и у складу са тим труд, подвиг, дефинисан у Јеванђељу Христовом кроз заповести Његове:
“Ми немамо много разлога да разбијамо главу око тога како доћи до Бога јер Бог је већ дошао до нас и Бог се унапред сусреће са нама”, појаснио је Светејши.
– У нашем народу Сретење има, по Божјем промислу, и додатни значај, јер је то празник у којем наш народ потврђује потребу за истинском и правом слободом и свест да слободе нема без Христа, подсетио је Његова Светост Патријарх, а затим закључио да спољашња слобода, ма колико била достижна, уколико нема унутарње слободе, слободе од смрти, греха и ђавола, слободе од себе, од своје гордости, од егоизма, од самољубља, не може бити истинска и суштинска.
Зато је по промислу Божијем, после четири и више векова ропства, наш народ се управо на Сретење сабрао, сусрео се, нашао се на једном месту да пројави своју потребу за истинском, суштинском слободом без које нема спољашње слободе. А онда заједно са Христом или прихвативши слободу коју Христос дарује, смогао је снаге да угледа светлост дана слободе спољашње, појаснио је Његова Светост речима мудре поуке.
– Сретење као основ сусретања са Богом, као основ нашега живота, јесте и полазна тачка наше радости и среће у сусретању са сваким човеком, јер у свакоме постоји Христос, свако је икона Божија. И онако како видимо другог човека, свога брата, тако видимо и Бога. Ако верујемо речи Христовој, верујемо и да је сваки човек наш брат, наш ближњи. И ако сваког човека видимо као свога ближњег, ми познајемо Бога. То је двоједина тајна, то је тајна наше вере, то је тајна Сретења, појаснио је Светејши, а затим је у закључном слову позвао окупљени верни народ да и ми заједно отворимо своја срца и љубављу узвратимо на загрљај Божји.
Патријарх српски Порфирије

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име