Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је дванаестој скупштини стипендиста Српског привредног друштва „Привредникˮ у Загребу и том приликом поделио стипендије талентованим ученицима и студентима.

Најстарија организација Срба у Хрватској, Српско привредно друштво „Привредникˮ из Загреба, које је прошле године обележило 125. годишњицу од свог оснивања, окупља и стипендира талентоване ученике и студенте слабијих материјалних могућности. Ове школске и академске године загребачки „Привредникˮ стипендира до сада највећи број ученика и студената – укупно њих 137.

Поздрављајући присутне, Његова Светост је подсетио да једино што смо дужни да чинимо једни другима јесте љубав.

Обраћајући се стипендистима, Патријарх је очински појаснио да су предуслов сваког успеха „рад, штедња и честитост“, предочивши да неко може да има снаге, моћи, иметка и памети, али да све то може бити употребљено у погрешном смеру, односно да циљ може бити потпуно погрешан, те да је најважније да све што раде буде на корист, како њима самима, тако и другима.

Његова Светост је пружио подршку раду најстарије организације Срба у Хрватској и истакао да ће Српска Православна Црква и он лично, несебично наставити да помажу ученике и студенте.

– Црква ће увек бити уз вас, не само морално, него и конкретно, а немојте замерити што ћу у првом лицу једнине рећи – и ја лично. Трудићу се да то не буде само морална подршка, него да анимирамо и друге људе који од сувишка имају шта да дају, а да некоме то буде насушна потреба – истакао је Патријарх, а затим образложио: „Желим да разумете да ми је лично стало до Вас. Не до „Привредникаˮ као институције, већ до оних који долазе у „Привредникˮ и који се труде да „Привредникˮ постоји и функционише“.

 

 

СПЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име