Недељу дана након устоличења Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије, донедавни Митрополит загребачко-љубљански, данас је посетио Хрватску

– Можда понекад Бог понуди искушење свима нама да бисмо управо кроз материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превазиђемо свако своју скученост, егоизам, затвореност и да изиђемо у сусрет другоме – рекао је Патријарх српски Порфирије у својој првој пастирској посети Банији.

За своју прву пастирску посету новоустоличени Патријарх српски изабрао је Банију. Недељу дана након што је стао на чело Српске Православне Цркве донедавни Митрополит загребачко-љубљански, у организацији Митрополије загребачко-љубљанске и Српског народног већа, посетио је 27. фебруара 2021. године крај који је страдао у разорном земљотресу пре неколико месеци.

После посете породице Kуколеча у Мајским Пољанама, патријарх Порфирије се обратио житељима Баније и новинарима истакавши да је ово прва пастирска активност откад је изабран на трон својих великих претходника.

– Kада се појавио овај несретни потрес и до сада смо – колике су наше снаге – покушавали бити уз људе којима је потребна помоћ. И то потпуно свесни да је реч о првој помоћи и да заправо прави истински ангажмани тек предстоје. Наравно, на челу са владиком Герасимом, који је Епископ горњокарловачки, и уз помоћ свих добрих људи, на почетку Града Београда, ми смо успели да саберемо одређена средства и обезбедимо нешто више од сто контејнера. Од тада се људи непрестано јављају и шаљу средства.

– Намера нам је да у времену које је пред нама поправимо и куће, али и помоћне објекте где људи државе своју стоку и тако од свог труда нешто и зараде. Оно што је за мене важно је да се и поред невоља са којима су људи овде суочени, видело да људи без људи не могу и да су људи људима потребни. Можда понекад Бог понуди искушење свима нама да бисмо управо кроз материјалну штету имали могућност да пробудимо у себи оно што је људско и да учинимо напор да превазиђемо свако своју скученост, егоизам, затвореност и да изиђемо у сусрет другоме и на тај начин, радујући се том сусрету, спознамо да ћемо уједињени лако обновити материјалну штету и што је још важније – разумемо да само онда када смо заједно можемо имати исконску радост и исконски мир, казао је патријарх Порфирије.

Поучна прича Патријарха Порфирија

Патријарх је потом испричао причу о побожном човеку који тражио од Бога да му покаже шта је рај, а што пакао:

– Појавио му се анђео и одвео га у дворану где је био огромни лонац с храном и с кашикама које су биле веће од њихових руку тако да никако нису могли доћи до хране. Е то је пакао, рекао му је анђео. Kад неко хоће све за себе и никад му није доста па остане гладан, рекао је патријарх Порфирије и наставио:

– Одвео је анђео човека до друге собе, где је био исти такав велики казан и исте оне велике кашике, али су из њих људи хранили једни друге, тако да су се сви и најели и међусобно радовали. Ту слику морамо да имамо непрестано на уму и овде не само на Банији, него да нас прати током читавог живота, рекао је патријарх Порфирије и најавио да ће, уз помоћ епископа Герасима, његовог монаштва и волонтера, још више бити присутан на страдалом подручју и то не само молитвом и душом, него и физички.

Предвиђено је да Његова Светост након завршетка посете банијским породицама, на повратку у Загреб, у бази Цивилне заштите Лекеник присуствоваће испоруци два велика и четири мања контејнера, који су донација Српске Православне Цркве и Амбасаде Републике Србије у Загребу.

Ова посета је, истичу из Српског народног већа, наставак помоћи коју Српска Православна Црква упорно и несебично од првог дана након потреса шаље становницима Баније, усмеравану управо из Митрополије загребачко-љубљанске, с чијег чела долази нови Патријах српски, а у координацији са хуманитарном иницијативом СНВ-а Банија је наша кућа.

ПЕТРИЊА

Патријарх српски посетиће сутра Манастир Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.

Свештенство ове епископије дочекаће патријарха Порфирија у манастиру у 15.30 часова када ће бити служена доксологија.

Патријарх Порфирије јуче је посетио Српску православну гимназију Kантакузина Kатарина Бранковић у Загребу.

Патријарх је Гимназију обишао седмог дана од како је, 19. фебруара, устоличен у трон београдско-карловачких митрополита и патријараха српских у Београду.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име