Без Грачанице, без Видовдана, без свих светиња на Косову и Метохији, ми напросто нисмо оно што јесмо, нисмо оно на шта нас је Господ позвао, рекао је патријарх српски Порфирије пред око хиљаду верника који присуствују Видовданској литургији у манастиру Грачаница. ;

„У Грачаници, у Дечанима, у Призрену, у Богородици Љевишкој, у Пећкој патријаршији ми јасно видимо ко смо. То су наше очи, Видовдан је наше око, свети Лазар је наше ухо, светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо, не само нашу прошлост, не само наше порекло, него разумемо и то шта је наш циљ, зашто смо позвани у овај свет”, рекао је Порфирије, преноси Бета.

Поводом Видовдана, у Грачаници је литургију служио патријарх Порфирије уз саслужење владика СПЦ и свештенства. ;

„Овде смо добили своје име. Овде смо добили свој печат, родили смо се за, како то данас често воле да кажу, за систем вредности. За систем вредности који је другачији од многих који нас окружују, који хоће да нам се намећу, који нас саплићу, боље рећи. Родили смо се ми овде за систем вредности јеванђеља. Без Грачанице, без Видовдана, без свих светиња на Косову и Метохији, браћо и сестре, ми напросто нисмо оно што јесмо, нисмо оно нашта нас је господ позвао”, нагласио је патријарх.

Додао је да у Грачаници, у Дечанима, у Призрену, у Богородици Љевишкој, у Пећкој патријаршији, „ми јасно видимо ко смо”.

„То су наше очи, Видовдан је наше око, свети Лазар је наше ухо, светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо, не само нашу прошлост, не само наше порекло, него разумемо и то шта је наш циљ, зашто смо позвани у овај свет и крштени у име Свете Тројице”, казао је у беседи патријарх српски Пофирије. ;

„Позвани смо да будемо браћа са свима, и с Албанцима, наравно, пре свих, јер овде живимо с њима. И једне и друге Господ је створио, сви смо икона божја. А сигуран сам да и они знају уколико верују у Бога, једнога Бога, да и књиге у које највећим делом верују на исто позивају. Позивају и подсећају да само у заједници можемо бити на путу божјем. Да смо сви једни другима потребни и да је важно да то сами разумемемо”, закључио је патријарх.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име