FILE - Russian Orthodox Patriarch Kirill delivers the Christmas Liturgy in the Christ the Saviour Cathedral in Moscow, Russia, Thursday, Jan. 6, 2022. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Дана 18. марта 2022. године Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил предводио је рад Највишег црквеног савета Руске Православне Цркве. Отварајући седницу Свјатејши владика се обратио учесницима уводном беседом у којој се дотакао актуелних догађаја.

„Такође бих желео да кажем да оно што се дешава у Украјини од нас не захтева само озбиљну анализу с црквене тачке гледишта, већ и наше молитве, – истакао је поглавар. – И још једном желим да истакнем да је Руска Црква, без обзира на врло негативан политички контекст данас позвана да чува духовно јединство нашег народа – руског и украјинског народа – као јединственог народа који је изашао из Кијевске крстионице. Несумњиво је да је ово јединство подвргнуто одређеним опасностима у условима ратних дејстава, а ако је реч о спољном фактору, интернет-простор, информативни простор је такође постао бојно поље, и у овом простору је присутно мноштво дезинформација, отворених лажи и провокативних изјава које могу да изазивају негативна осећања људи и да спречавају брзо решавање конфликта и помирење. И у овом контексту сматрам изузетно важним оно што се данас дешава у нашој Цркви – у Руској Федерацији, у Украјини, у Белорусији и у другим земљама. Сматрам да став Цркве може постати реалан мировни фактор који позитивно утиче на оно што се дешава у нама братској Украјини. Посебно ревносно треба да узносимо молитве за мир, и наравно, да своју молитву пратимо конкретним делима. А данас је најконкретније и најважније дело пружање помоћи онима који су пострадали у овом конфликту – пре свега избеглицама које се налазе, између осталог, и на територији Руске Федерације.“

„Пружање помоћи људима који страдају од конфликта наилази на широку друштвену подршку и ми намеравамо да појачамо своје напоре служећи ближњем и самим тим дајући допринос помирењу међу нашим народима. Међутим, у свим историјским условима треба брижљиво да обављамо свој уобичајени труд, на шта призивам све вас. То су пре свега молитвени труд и стални напори за очување добрих односа између народа који су увучени у овај конфликт. црква не може да даје никакав други сигнал осим миротворног, зато што је наша паства свуда – и с једне и с друге стране барикада,“ – истакао је патријарх.

ИЗВОР: https://srpska.pravoslavie.ru/145305.html

Објављено: 24.03.2022.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име