Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима за 2024. годину у саставу мр Петар Ђуза, редовни професор сликарства у пензији, Маја Тодић, мастер сликарка, Небојша Јевтић, историчар уметности, донео је одлуку да награду за животно дело у области ликовних уметности „Лонгин“, додели историчару уметности, редитељу, сценаристи и ликовном критичару, Ђорђу Кадијевићу из Београда.

„Ђорђе Кадијевић, ликовни критичар и историчар уметности, филмски и ТВ режисер, сценариста, један је од најистакнутијих савремених српских интелектуалаца. Кадијевић се бави ликовном критиком, публицистичким и есејистичким писањем о уметности, а ликовно-критичке и естетичко-теоријске огледе објављује у дневним новинама „Политика“, као и у стручним часописима. Лонгин признање је данас уписало још једно име ликовне уметности и свеколике културе – Ђорђе Кадијевић је још један украс у лепоти трајања и трагања за бољим и лепшим на овом свету, већ више од шест деценија делатно присутан на нашој културној сцени, подједнако успешан у неколико стваралачких дисциплина. Он оваплоћује ону врсту аутора која је својим присуством, истином и радом у критици али и драматургији оставила велики траг у нашој култури, креирајући једну средину у којој је могла да се појави аутентична српска уметност.“ – истиче се у образложењу жирија.

Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на Ликовној колонији „Видовдан 2024“ додељује се Владимиру Антићу из Косовске Митровице.

„Владимир Антић своје записе остварује у акварел техници, која је у класичном сликарству старим мајсторима служила као један од начина подсликавања пре сликања уљем, а он храбро и одважно акварел користи као прву и задњу мисао у више подфаза. Атмосферска лепршавост, ваздушасти простор и силуете живог света, само су неки од многобројних мотива које уметник истражује. ” – пише у предговору каталога сликарка Милица Костић.

Изложба радова и уручење награда одржаће се у Галерији Дома културе „Грачаница“ у уторак 25. јуна 2024. године од 20 часова.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина, Општина Грачаница.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име