Прослава Светог Илије на Клиси је започела Архијерејском литургијом којом је началствовао Епископ мохачки и викар Бачке епархије господин Дамаскин уз саслуживање протојереја Милана Малинића, протојереја Владана Симића из Новог Сада, као и многих других свештеника из Бачке епархије.

Затим се радост празника прелила из храма у порту у којој је настављен радосни садржај који је свој зенит досегао вечерњом службом, којом је началствовао игуман манастира Ковиљ, јеромонах Харитон, који је повео свештени збор који су чинили: јереј Горан Артуков, јереј Огњен Верић, јереј Лазар Мајсторовић, јереј Селимир Вагић, војни свештеник, протојереј Боро Видовић, протојереј Жарко Благојевић, протојереј-ставрофор Радован Лазић, монах Иринеј из манастира Ковиљ и јереј др Угрин Поповић из Београда, ка монтажној бини на којој је пререзан славски колач.

 

Том приликом јереј Горан Артуков је одржао пригодну беседу окупљеном народу. Затим је реч преузео протојереј – ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ храма на Клиси и поздравио неколико хиљада окупљених верника најављујући богат културно-уметнички садржај.

Отац Бранко је поздравио градске званичнике који су својим присуством подржали овај пројекат црквено-народног сабрања. Ту су били господин Милан Новаковић, начелник јужно-бачког округа, господин Далибор Рожић секретар за културу града Новог Сада и члан градског већа, затим представници месних заједница Драган Кемон, Ненад Ердељан, Драго Стојичић. Ту је била присутна и директорица школе Славомирка Михајловић, а такође је била и секретар за културу града Новог Сада Зорица Шијак као и господин Ненад Драшковић, заменик начелника градске управе за социјалну и дечију заштиту.

 

У том контексту, испред градске управе, окупљенима се обратио господин Рожић, шеф градског ресора за културу, направивши својим говором повезницу вере и традиције и културе која се овим Илињским сабором, такозваним ГРОМ-ФЕСТОМ, оваплотила у том делу Новог Сада.

 

Богат садржај је, као и сваке године, заокружио ватромет у 22:00 означивши собом крај овогодишњег црквенонародног сабора на Клиси у част и спомен Светог пророка Илије.

Кум овогодишњег, двадесетпрвог по реду Илинданског црквено-народног сабора био је господин Бранимир Милошевић из Новог Сада.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име