Кућа у Горњој Црнући типична је динарска брвнара, покривена шиндром, а доњи део урађен је од камена у ком се налазио подрум
У присоју планине Рудник, на брду изнад манастира Враћевшница у селу Горња Црнућа и дан данас се налази кућа испред које је кнез Милош Обреновић окупљеним устаницима узвикнуо чувене речи “Ето мене, ето вас – рат Турцима”. Према појединим историјским списима, Милош се у Црнућу вратио крајем марта 1815. године, па се ово село може назвати првом, али привременом престоницом Милошеве Србије, а сада обична сеоска кућа, некада је била владарски двор.

Кнез Милош је децембра 1815. сазвао у тој кући у Горњој Црнући, Народну скупштину, која га је изабрала за врховног кнеза. Ту је усвојила први буџет и поставила чланове Народне канцеларије, па се може рећи да је кућа у Горњој Црнући неми сведок почетка Милошеве борбе са Турцима и првих година његове владавине. Од 1815. до 1819. године ту се налазила Главна народна благајна, њом је руководио кнез, а у његовом одсуству порезе је примала кнегиња Љубица – изјавио је, Александар Марушић, директор музеја Рудничко – таковског краја.

Portret Miloša Obrenovića u prirodnoj veličini

Кућа у Горњој Црнући типична је динарска брвнара, покривена шиндром, а доњи део урађен је од камена у ком се налазио подрум. У горњем делу смештена је станмбена зграда која има једно предсобље са огњиштем у средини, које је за то време било уобичајено, једну дневну собу и мању одају са ормаром, у турском стилу и лежајем на коме је спавала прва српска кнегиња.

Ognjište u nekadašnjem srpskom "dvoru"

Услови у којима су Обреновићи тада живели могу се описати као скромни, јер је Милош био изузетно штедљив и водило се рачуна о сваком динару. Од пића служила се чаша ракије пре јела и сатљик вина за време јела. Црна кава у малим филџанима, служила се после јела заједно са чибуцима.

– Након неколико година живота у Горњој Црнући, на Ђурђевдан 1818. године на Скупштини у манас кнежева породица прешла је у Крагујевац, а о кући је водио рачуна Милошев близак пријатељ. Било је то ораво пољопривредно имање, где су се узгајале козе, прерађивало млеко, и неговале кошнице. Кућа у Црнући детаљно је снимљена 1939. године. Иако оронула, без доксата, кућа је растурена 1946. На основу података из 1939. кућа је обновљена 1954. године. Горња Црнућа може се сматрати првом, али привременом престоницом Милошеве Србије – истакао је Марушић.

Trem ispred kuće sa kog je Miloš uzviknuo čuvene reči

Кућа у Горњој Црнући је обновљена и у њој се сада налази стална музејска поствка која сећање на тај устанички период и даље одржава живим. Проглашена је за споменик културе и под заштитом је државе. Општина Горњи Милановац у овом селу уредила је путну инфраструктуру, како би бројни посетиоци из Србије или иностранства лакше стизали до овог места које чува историју српског народа.

РИНА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име