Уметност номадског живота прешла је пут од Европе до Америке, а данас је тренд у целом свету. Први власници ових компактних зидова на точковима волели су раскош, украсе и јарке боје.

Живот на точковима је због слободе и авантуристичког карактера одувек налазио пут до људи немирног духа. Иако се приписује често америчкој култури и стилу живота, прве покретне куће датирају са европског континента.

Први власници приколица били су путујући забављачи који су највећи део свог живота проводили у путу. Уместо да увек изнова постављају шаторе, кад год се у неком месту зауставе, имали су својеврсне вагоне које су вукли упрегнути коњи. Унутар тих вагона обављала се свакодневна динамика живота – кувало се, јело и спавало.

Роми воде порекло са простора северозападне Индије, земље коју су њихови преци напустили око 1 500 година раније и који су се настанили свуда по свету, али претежно у Европи и средње-западној Азији. У последњих 100 година Ромски народ је населио и Америку.

Специфични каравани називају се и „вардо” – води порекло од речи „вурдон” из осетског језика (ирански језик, индоевропска група), а означава теретна кола. Вагони које су правили и у којима су живели Роми, били си мањи од оних које користе циркуске трупе, па су самим тим и захтевале мању коњску снагу која би их вукла.

Румунија: У дому ромских краљева

Роми су веома поносни на изглед својих путујућих домова – често су богато украшена разноврсним мотивима, резбарена и јарко офарбана. Нека су чак и позлаћена. Временом су вагони еволуирали и постали толико китњасти да су изгубили практичну првобитну намену и од места за спавање постали прави експонати. У некима од њих је заправо мало „Цигана” и спавало. Преферирали су да спавају у шаторима или испод вагона.

„Kуће на точковима, за њихове власнике нису имале ни превелику сентименталну вредност, судећи по томе како лако су их мењали или продавали у складу са потребама”, објаснила је историчарка Џенет Kит-Блек, за Амусинг Планет.

Kада би власник путујуће куће умро, обичај је био да се сва његова имовина спали, укључујући и вардо, јер су Роми веровали да све што може носити дух умрле особе не сме да се прода. Новац и накит је наслеђивала породица.

Развојем каравана настале су посебне категорије, међу њима 6 основних, па тако више нису добијали називе по њиховим власницима већ по традиционалном стилу (Ледге вардо/„Испупчених ивица”), по граду у ком су конструисани (Реадинг вардо/Kите wагон/„Равнострани”) или по имену конструктора.

Погледајте и Упознајте жену која старе књиге претвара у интересантне скулптуре

До данас је сачувано свега неколко оригиналних „вардо домова”. Они се налазе у склоповима музеја или у рукама приватних колекционара.

 

Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име