Сазнајте ко је микроскопу дао име и како је један трговац „доскочио“ Краљевској академији.

Микроскоп је био продукт истог доба које је створило и телескоп, примећује Данијел Борстин. Али, у ствари се не зна ко је измислио микроскоп; историчари науке предност дају Захарију Јансену, оптичару из Миделбурга, док се назив „микроскоп“ приписује Џону Фаберу (1571-1629): „Ту оптичку цев… допало ми се да назовем, по узору на телескоп – микроскоп, јер омогућава виђење мајушних објеката“.

Роберт Хук није изумео микроскоп али његово дело Микрографија заинтересовало образовану Европу за, до тада, невидљиви свет.

Као што је телескоп повезао Земљу и удаљена небеска тела, тако су микроскопски призори открили минијатурни свет запањујуће сличан ономе видљивом у великим размерама. Тај оптички уређај омогућио је да се један једини човек запути тамо где нису били потребни вешто морепловци или харизматичне вође.

Пионир нове науке у истраживању тих малих, других, светова био је Антони ван Левенхук (1632-1723). Овај имућни трговац, пријатељ сликара Јана Вермера, није похађао универзитет, није знао латински и у свом дугом веку само два пута је напустио Холандију. Међутим, чулно искуство помогнуто инструментима било је „трансјезично“ и омогућавало је придруживање научној заједници. Но да би потврдио описе у својим писмима које је слао Краљевском друштву, прилагао је потписе сведока, угледних грађана Делфта. Свако од њих који је гледао кроз Левенхуков микроскоп називао се testis oculatus.

Извор: Национална географија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име