Ако бисмо питали Европљане где се налази најстарији живи универзитет готово је сигурно да би већина њих одговорила да је то Универзитет у Болоњи који је основан 1088. године. Европоцентризам нашег образовања је донекле природан, а донекле и пожељан, али нас често спречава да сагледамо општу слику стварности и стекнемо један ближи приступ истини.
Најстарији и даље активни универзитет на свету јесте Универзитет Ел Карајин у Фесу, у Мароку. Основан је 859. године и основала га је жена по имену Фатима ал-Фихри, кћерка веома имућног и утицајног трговца. Фатима је најпре започела градњу џамије, али је током градње одлучила да прошири своје дело и да поред џамије подигне здање велике школе у којој би се поред Кур’ана и суннета изучавале и философија, математика, астрономија, историја, поезија, музика, географија и медицина. Пошто је градња започета у току месеца рамадана Фатима се заветовала Аллаху да ће постити све док и последњи радови на њеном комплексу не буду завршени. О лепоти њене џамије и велике школе писали су многи исламски и хришћански путописци и школа је за веома кратко време постала позната и славна од Андалузије до Месопотамије.
На универзитету Ел Карајин студирали су и предавали неки од највећих умова у историји ислама: философ Ибн Рушд, историчар Ибн Халдун, картограф Мухамед ал-Идриси, правник Ал Банани. Универзитет је од почетка био отворен и за немуслимане, па су на њему студирали бројни хришћани и Јевреји, међу којима и Герберт из Аурилака, потоњи папа Силвестер II, као и знаменити јеврејски философ и лекар Мосе Мајмонид.
Универзитет је вековима размењивао знања са европским универзитетима, па је тако белгијски теолог Николас Кленарда у 16. веку провео годину дана у Ел Карајину, а холандски математичар Јакуб Голијус је у 17. веку пренео из Феса у Европу копију Ибн Баклешовог „Медицинског трактата“ и списе из области логике и астрономије, који су затим у Европи преведени на латински.
У Универзитету Ел Карајин се налази библиотека која спада у најстарије на свету и у којој се налази више од 4000 рукописа, међу којима је и рукописани Кур’ан из 9. века, као и најстарија збирка хадиса.
После Другог светског рата Ел Карајин је по одлуци мароканских власти постао државни универзитет, а UNESCO га је 1964. године прогласио најстаријом активном универзитетском установом на свету.
Фото: професор са рукописаном књигом у библиотеци Универзитета Ел Карајин.
ФБ Владимир Потерјахин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име