Најстарија основна школа у Београду: Овде је одиграна прва кошаркашка утакмица

Основна школа Kраљ Петар Први основана је давне 1718. године.

Нема пуно школа у Србији које могу да се похвале листом познатих и утицајних личности који су је похађали као што је то случај са ОШ „Kраљ Петар Први“.

ОШ „Kраљ Петар Први“ се налазила на месту данашње зграде још од 1718. године, а у њеним клупама су седели великани попут: Стеван Мокрањац, Михајло Петровић Алас, Павле Савић, Дејан Удовичић, Зоран Баранац, Иво Лола и Јурица Рибар, Владета Јеротић, Светозар Глигорић, Никола Симић, Божа Продановић, Миња Субота, Ружица Сокић и др. Делећи историју нашег народа, и сама је пролазила кроз успоне и падове, мењала имена, развијала се, расла, да би постала оно што је данас.

У самом центру Београда, недалеко од Саборне Цркве и зграде Народне банке, налази се ОШ „Kраљ Петар Први“. Ова школа налази се на месту родне куће Бранислава Нушића. Своје име школа је понела по 1904. године када је Дубровачка улица постала Kраља Петра, а две године касније почела је изградња данашње зграде по пројекту Јелисавете Начић.

Поред великана који су похађали ову школу, још једна ствар чини је вредном пажње и помена, а то је чињеница да је у дворишту школе 1923. године одиграна прва кошаркашка утакмица у Београду. Kасније, ученици ове школе Зоран Славнић и Драган Kапичић, као и многи други ђаци, постали су врсни кошаркаши југословенске репрезентације.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име