Љубављу Божијом и благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија, у нашу дивну Руму, биће донета копија чудотворне иконе Пресвете Богородице Млекопитатељнице, којој на дар подижемо нови Храм у Борковцу у Руми.

Јула 15, текуће године у 17:30 часова, биће уприличена велика Литија – Ход у част Пресвете Богородице кроз Руму. Литија креће из Храма на центру Руме ка Борковцу. Исте вечери, Његово Преосвештенство Епископ сремски Гоподин Василије, осветиће звона и крст у Борковцу, на месту где се подиже нови Храм Мајке Божије.

Икона Пресвете Богородице Млекопитатељнице, по усменом предању, налазила се у Лаври Светог Саве Освећеног, недалеко од Јерусалима. Светитељ је пред своју смрт пророчки говорио да ће после много времена Лавру походити један монах по имену Сава, коме они треба као благослов да дају икону Млекопитатељницу и игумански штап. Заиста, након 7 векова Св. Сава, први Архиепископ српски, походио је ово свето место и по завештању Св. Саве Освећеног, на дар је добио икону Млекопитатељницу коју је поставио на иконостас поснице-типикарнице у Кареји на Светој Гори. Посницу је посветио Св. Сави Освећеном у знак благодарности и благослова којег је удостојен.

Вољом Божијом, милошћу и загрљајем Пресвете Богородице и ми смо удостојени овог историјског благослова, да дочекамо ову чудотворну и дивну икону на којој Богомајка доји свога Сина, Господа Исуса Христа, на основу истине посведочене у Радосној вести: “Блажена утроба која те је носила и дојке које си сисао“ (ЛК.11,27).

Позивамо и Вас да заједно учествујемо у овој радости, примимо благослов Пресвете Богородице и пренесемо својим домовима и укућанима.

 

„Када се Господ Хранио млеком Маријиним, тада је точио живот свему свету.“

 

Узносећи молитве Пресветој Богородици за здравље и благослов  Вашег дома, најљубазније вас поздравља и очекује на литији у Руми,

 

протопрезвитер-ставрофор Сретен М. Лазаревић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име