Бриџит Хес живи повучено у Северној Вирџинији. Сада је у пензији, а радила је у једном модном салону у Вашингтону више од 30 година. Од када јој је дијагностикован рак време проводи обилазећи лекаре у потрази за леком. Свако ко је види на путу до болнице, помислио би да је реч о најобичнијој баки на свету.

Ипак, Бриџит има једну тајну – она је ћерка Рудолфа Хеса, команданта Аушвица, и добар део свог детињства је провела управо у овом нацистичком логору смрти!

Бриџит живи скромно у својој кући у Америци. Сваке вечери и даље спава под будним оком свог вољеног оца – фотографија Рудолфа Хеса виси изнад њеног кревета.

– Он је био најфинији човек на свету. Био је веома нежан и добар према нама – сећа се Бриџит.

Тај “најфинији човек на свету” изградио је Аушвиц, усавршио гасне коморе и претворио старе војне бараке у Пољској у машину за убијање способну да избрише животе 2.000 људи по сату. До краја Другог светског рата, овде је убијено 1,1 милиона Јевреја, око 20.000 Рома и десетине хиљада пољских и руских политичких затвореника. Као такав, Бриџитин отац је један од највећих масовних убица у историји!

– Он је морао то да уради! Претили су му! А он је био само један у низу СС-оваца. Било је других који би то урадили да је он одбио – убеђена је Бриџит која се оца сећа по заједничким ручковима, читању “Ивице и Марице” И како се са њом и њеном браћом и сестрама игра у башти.

Рајски живот у предворју пакла

Бриџит тога тада можда није била свесна, али ипак данас зна – њихова игра и дружење дешавали су се у сред Аушвица где је породица Хес од 1940. до 1944. године живела. Са горњег спрата, могли су да виде бараке у којима су живели заробљеници и крематоријум у ком су убијани. Оно што је Бриџитина мајка описала као “рај” био је пакао за милионе људи.

Ипак, не за породицу Хес! Имали су куваре, дадиље, баштоване, собарице… сви ови људи били су затвореници режима коме је служио Бриџитин отац, пише Вашингтонпост.

Кућа је била намештена и декорисана стварима одузетим од оних који су свакодневно упућивани у гасну комору. У башти, Бриџита се играла на тобогану и у великој реплици авиона коју су изградили затвореници.

Био је то живот у луксузу на свега неколико корака од највећег хорора икада виђеног у историји човечанства.

Покушај бекства и суђење у Нирнбергу

Како се крај рата ближио, Рудолф Хес је са породицом побегао на север. Бриџит је остала са мајком, док јој је отац променио идентитет и сакрио се на једној фарми недалеко од данске границе.

Два Рудолфа Хеса

Команданта Аушвица Рудолфа Хеса (на немачком Рудолф Хöß) не треба мешати са истоименим Рудолфом Хесом (на немачком Рудолф Хеß) Хитлеровим замеником познатим по томе што је хтео да склопи мир са Уједињеним Краљевством.

Њихов план да у правом тренутку побегну у Јужну Америку поремећен је када је њихово склониште откривено 1946. године. Хес је био прва особа из нацистичког врха која је признала постојање геноцида у Аушвицу. Сведочио је у Нинбершком процесу, а онда је обешен поред крематоријума у Аушвицу.

Бриџитина породица је после рата живела тешко. Она се после удаје преселила у Америку. О свом пореклу није причала никоме и за њену причу до пре неколико година нису знали ни њени унучићи. Ако би је неко питао за оца, рекла би му да је “умро у рату”.

Међутим, Бриџити је 86. и пре неколико година решила је да је време да исприча своја сећања. Због тога је вероватно и пристала на разговор са Томасом Хардингом, а који је пренео Вашингтон пост.

Иронично, Хардинг је потомак Ханса Александра, немачког Јеврејина који је ухватио Рудолфа Хеса. О томе је издао и књигу у коју је укључио и разговор са Бриџитом.

Иако каже да се не осећа одговорном ни за шта (и зашто би, она је била само девојчица ухваћена у вихор историјских догађаја које није разумела и за које није била крива) Бриџит је пристала на разговор, али само ако њено венчано презиме и подаци који би открили њен идентитет, не буду откривени.

* Судбина Бриџит Хес након овог интервјуа је непозната. Нестала је из јавности и одбила све друге разговоре са новинарима, па се данас не зна да ли је још увек жива.

 

 

istorijskizabavnik.rs

 

1 KOMENTAR

  1. Та два Рудолфа нису обојица Хес, Хес се чита само овај што је био у заробљеништву током целог рата.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име