Хајде да причамо мало о љубави. Данас ћемо чути много разних изјава где ће једни другима честитати празник. Многи ће „потрчати“ да обрадују неку блиску особу поклоном, загрљајем… Све би то било у реду када би смо знали о чему се ради, кога Црква прославља и зашто. Али човек не би био човек када не би нешто прихватио олако без претходног испитивања и жеље за сазнањем. Лакше је рећи ма то тако сви раде зашто не бих и ја. Као и наша „заглављеност“ у одређеним деловима традиције. Мој деда је тако славио и ја ћу. Он није постио, не требам ни ја. Могао бих навести још милион таквих примера где човек просто неће да научи и да се унапреди већ прихвата устаљену праксу јер му је тако лакше.
Било би добро да пре свега знамо ко је био Свети Валентин, и зашто га је Црква канонизовала да би могли да га прослављамо на прави начин.
То би било као када би смо јели прасетину на Светог Николу. Зашто да не, није уопште важно што је он живот посветио Богу и у свему се трудио да буде сличан Христу. То је пут којим и ми треба да идемо. Свети Валентин је био свештеномученик којег наша Црква прославља у августу. И заиста се јесте борио за љубав, али љубав Христову а не лажну и комерцијалну љубав. Ноћи је проводио у молитви и молитвом лечио болесне. Ружно је и што га неки наши Православни „осуђују“ и износе гомилу неистина о њему јер се тако постаје бољи и „већи“ верник. Заиста нам није потребан дан љубави ако истински верујемо у Христа и следимо његово учење. Сваки дан ћемо наћи начин да учинимо добро дело макар и најмање а већ то осликава љубав на најбољи могући начин. Свето писмо нам јасно говори да мужеви воле своје жене као што је Христос заволео Цркву и да жене поштују и воле своје мужеве. Тако да је све прилично јасно. Сваки дан можеш наћи начин да обрадујеш оног кога волиш и да се трудиш да волиш сваког човека. Тако и чинимо а немојмо се свађати око нечега о чему не знамо довољно јер мудар човек не жури да говори чак и ономе што зна. Не може се маратон трчати без припреме, зато браћо и сестре припремајмо се сваке Литургије да свакодневно живимо љубављу, оном љубављу коју је Христос посејао у срца наша!

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име