Замисли да си ти ја. Имаш 30 година. Живиш са оцем, без икаквих примања. Од детињства живиш у сиромаштву, у оронолуј кући, која прети да се уруши сваког часа. Немаш купатило, ни основне услове за живот, а 21. век је. Такви услови живота нарушавају твоје већ лоше здравље. Здравствени проблеми су те приморали да напустиш школу. Лекари прогнозирају да ћеш постати непокретан до 15. године. Паднеш. Међутим, ти их победиш. Устанеш.

Епилептични напади те прате читав живот. Могу да буду учесталији уколико не попијеш лек, а пара за исти немаш увек. Преживљаваш…

Живео би и ти као и други. Замишљаш своју будућност. Трудиш се да устанеш. Схватиш да је то твој живот, па се бориш. Бориш се толико да победиш и себе самог. Трудиш се, напредујеш, учиш и завршиш школу. Инат. Срећа. Упорност. Заслепи те светлост – нада.

Изненада, опет падне мрак. Опет си пао. Не можеш да устанеш. Овог пута не можеш да схватиш да је живот толико суров према теби. Питаш се: зашто? Не желиш да мислиш да ће ово вечно трајати.

Желиш породицу и безбедну кућу. Желиш пристојан посао и плату да би могао да купиш лек и хлеб. Верујеш у себе да ћеш успети. Верујеш у добре људе. Верујеш да постоје људи који осветљавају пут свима, па ће и теби.

Многи те цене јер си паметан, млад и борбен. Поштују твоје знање, енергију и упорност. Диве ти се као човеку пуном врлина. Они осећају колико је твоја жеља јака, а циљ испред тебе остварив. Помислиш. Будућност је ипак стварна захваљујући свим тим добрим људима. Они те виде срећног и задовољног, запосленог и у новом дому.

Видиш и ти себе. Радујеш се свим људима који су ти помогли и дали ти крила да полетиш у сутра, насмејан и безбрижан. Свестан си и захвалан на свему! Њихова мала помоћ, теби је више од живота. Живот је леп!

Можеш ли сада да замислиш да си ти ја, Владимир Којанић?

Владимир Влада Којанић – Рођен је 1990. године у Лапову. У најранијем детињству суочава се са разним болестима и са дискриминацијом околине. Лекари су Владимиру прогнозирали да ће до своје 15 године да остане непокретан. Започету основну школу није завршио због честих епилептичних напада. Јака жеља да се врати и заврши школовање остварила се му се тек са 26 година, када је ванредно, одличним успехом, завршио основну школу у ОШ „Свети Сава“ у Баточини. Након тога, завршио је ЕГШ „Никола Тесла“ у Јагодини. Заинтересованост за историју, религију и географију, подстакла је Владимира да постане аутор више текстова и коаутор две књиге „Етнолошки зборник“ и „Зборник радова црквишта и манастиришта средњег века“.
Кућа Владимира Којанића

Овом младом талентованом човеку, неопходна је наша помоћ!
Живот у нехуманим условима не дозвољава му да функционише као и сви младићи његових година.

ПОМОЗИ! БУДИ ХУМАН!

Уплатом на текући рачун помоћи ћете да Владимир обезебеди основне услове за даљи живот.

Прималац: Владимир Којанић
Адреса: Светозара Марковића бр. 7
34220 Лапово
Сврха уплате: ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ
Динарски текући рачун: 205-9011007163376-69
Девизни текући рачун: РС35205903102774374444

 

 

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

batocina.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име