Председавајући ОСЦП-а је подсетио да речи папе Фрање о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских поглавара. Такве речи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима

Папа Фрања је почетком децембра на састанку са архиепископом Атине и цијеле Хеладе Јеронимом II изговорио речи које су многи схватили као извињење православцима за грешке које су католици починили у историји. Посебно је речено: „Дуги низ година отров нас је тровала. Сјеме сумње нас је поделило, и са стидом признајем да одлуке Католичке цркве нису имале никакве везе са Исусом и Јеванђељем.“

Екатерина Грачова, водитељка програма „Црква и свет“ питала је митрополита волоколамског Илариона, председавајућег Одељења за спољне црквене послове, да ли ове изјаве представљају кораке у оквиру уједињења православаца и католика и да ли је оно могуће.

„Нико не говори о уједињењу двају Цркава, јер подјеле постоје веома дуго, нагомилале су се многе противречности – у ствари, две Цркве живе самосталним животом скоро десет вјекова“, рекао је митрополит Иларион.

„Постоје разлике у схватању темељних хришћанских догмата, у поштовању светитеља. На пример, постоје особе које се поштују као свеци у Православној цркви, али их у Католичкој цркви не признају, а има много католичких светаца које Православна црква не признаје. Дакле, нема говора о уједињењу, али се може говорити о коначном окончању ривалства, надметања, непријатељства које постоји дуги низ векова“.

Председавајући ОСЦП-а је подсетио да речи папе Фрање о којима се сада дискутује нису прво извињење православцима од стране римских поглавара. Такве речи су изговарали његови претходници, директно су говорили о бројним грешкама које су католици направили према православцима.

Међу таквим грешкама владика Иларион је посебно навео насиље које се с времена на време примењује над православцима, као и стварање Уније, која и данас служи као фактор који раздваја вернике.

„Заправо, католици су на разне начине, истинама и неистинама, покушавали да покатоличе православце, а Унија је била један од начина за то. Шта је Унија? То је када је православцима дозвољено да сачувају свој литургијски обред, али притом морају да се припоје католичкој цркви и да у потпуности прихвате католичко учење, укључујући и учење о васељенској јурисдикцији римског папе“, појаснио је суштину Уније митрополит Иларион.

Он је истакао да је Унија, у ствари, обмана, пошто многи православни вјерници, поставши унијати, чак нису ни слутили да мијењају вјеру, јер је споља све остало исто: црквена одежда је иста, молитве током Литургије су исте, црквено појање је исто.

„Када се Патријарх Кирил састао са папом Фрањом у Хавани, дали су заједничку изјаву у којој је директно речено: Унија није метод за постизање јединства“, подсетио је владика Иларион и додао да је ово веома важна изјава коју је изговорио римски понтифик.

Што се тиче изјаве папе Фрање од прије неки дан у Грчкој, она се може сматрати важним доприносом нормализацији односа православаца и католика, док о уједињењу Цркава ни на званичном ни на незваничном нивоу нико не говори, нагласио је председавајући ОСЦП-а, преносе руски медији.

(ЕТОС)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име