Ако желите у ове претпразничне, а и празничне дане да одгледате филм о истима онда је то Тхе Холдоверс,редитеља Александра Пејна. Радња филма се дешава почетком седамдесетих у интернату гдје одлазе дјеца из богатих породица. Осјећа се утицај хипи покрета, дима марихуане, жеља ученика да својим цинизмом сузбију унутрашње комплексе, а у свему томе се истиче намћорни средњовјечни професор историје Пол Ханхем.
Пол је тежак професор, код кога немају протекције ни богати ученици чији родитељи донирају велике суме новца школи. Не воле га ни ученици ни професори ни предавачи. А и што се тиче емотивног живота, ни он не постоји. Његов живот су древне цивилизације и сама школа. Слично њему иако се не подносе има репутацију и његов ученик Ангус Тули. Тули је тинејџер пун фрустрација и страхова због своје породичне ситуације. Отац му је душевно оболио, а мајка му се преудала за богаташа, који само жели да се ријеши Тула. Ипак је најбољи ученик.
Због свог тврдог става професор Ханхем бива по казни одређен за дежурног у школи за вријеме празника. Мада то њему не представља проблем, пошто и нема неког нарочитог живота ван те школе.У почетку му на чувању остају четворица ученика, али на крају му остаје само Тули.Тули је исфрустриран због своје мајке и очуха, којима би он био сувишан за празнике, тако да празнике мора да проведе у интернату.Дубоко је огорчен.
Трећи члан ове дружине је дебела куварица црнкиња Мери Ламб, која је недавно изгубила сина. Ако се има у виду да је прије само неколико година од радње у филму, у појединим дијеловима Америке црнци бојкотовали аутобусе због сегрегације, и она је савршени трио нежељених и неприлагођених.Често умирује импулсивност између професора и ученика, мада и сама је таква.Одлазе на локалне божићне забаве код оних који их позивају. Временом у току тих неких петнестак дана међу њима се јавља пријатељство, упознају скривену природу једни других.Онај крути и дисциплиновани професор има и своје мане, ученик открива тајну свог цинизма, док је куварица попут неке врсте хроничара и чуварке обадвојице.
Пошто после зимског распуста ученици се врате у школу, Тулови мајка и очух долазе у исту бијесни, након што су сазнали да је ишао у посјету свом оцу, који болује од параноидне схизофреније, а налази се у психијатријској болници у Бостону.Због овога очух хоће да га пошаље у војну школу, коју Тули никако не подноси.Међутим, до недавно омражени професор од свих, спасава свога исто таквога ученика и сву кривицу приписује себи и избавља га очухових намјера, иако жртвује свој посао који му је био све. Прихвата ситуацију мирно и својим јединим искреним пријатељима сада Тулу и куварици Мери саопштава да одлази да обиђе коначно Картагину и сва она његова омиљена историјска мјеста.
The Holdovers је топао неуобичајни празнични филм о људима одбаченим од свијета из овога или онога разлога, али кад остају сами међу собом, откривају велико доживотно пријатељство.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име