Хронична кривица, (односно она кривица која не прелази у покајање, већ остаје само у оквирима сагледавања себе и какви смо ми и како смо ми нешто могли, а не досеже до стварне емпатије ка ономе кога смо оштетили и туге због њега јер нам је искрено стало до њега) производ је отпора и немирења са оним какви смо или шта смо могли да урадимо.

Она је одбрана од разочараности у себе, од тога да увидимо какви смо. Kривицом, односно тиме што себе кињимо и мучимо, покушавамо да променимо прошлост, да некако поништимо то какви смо били, да платимо за грешку, за то што смо били лоши, и да тиме исплатимо дугове и да будемо само добри и праведни, и сада а и у прошлости, а не само сада и у будућности.. Али прави интегритет и развој личности наступа после рушења идеалистичке слике о себи, тако да је важно да увидимо своје мане и да их разумемо и да кроз то постајемо бољи, а задржавање на кривици спречава прави увид у то тј тада само причамо негативно о себи и то не чини да разумемо себе и заиста постанемо бољи, већ само тренутно чини да се осетимо праведним и добрим јер се кривимо и мучимо.

Међутим, када нешто увидмо да је било лоше а нама се свиђало некада из тих и тих разлога, али више не, на неки начин ми смо не баш нова али другачија личност, и само је важно да тада уложимо напор како бисмо емотивно ојачали и на даље зрелије поступали, а не да се мучимо тиме како смо некад могли, јер једно су наше свесне поставке и вредности, а друго су наши недовољни емотивни капацитети у складу са којима ми обрађујемо јаке емотивне набоје, и који нам онда не дају јасно да видимо шта се дешава или шта радимо, а и ако видимо, не можемо другачије јер нам фали емотивне снаге. Тако да наша дела не зависе само од свесних наших вредносних одређења, већ и од наше емотивне снаге и зрелости личности. И зато нема смисла превише и предуго чудити се себи како смо могли, већ када то увидимо уложити напор да грешку поправимо или да у будућности се не постављамо на такав начин и да тако мало по мало јачамо своју емотивну компоненту и карактер изграђујемо на зрелијим основама.

Милан Станојковић

https://www.instagram.com/psihoozarenje/?fbclid=IwAR1w301XrK7KPgxc37h3js47IiFGAiyjMFVQb12yImx-KOI+niZdeGPpHvKs

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име