Човек има аутентичну потребу да буде примећен од стране других, и да са њима успостави контакт. И само учестало постављање селфија на друштвене мреже или флертовање,- показују да човек жели да буде примећен, потврђен и уважен од стране других, и да то утиче на његову слику о себи и на његово емотивно стање. Међутим, било каква врста површних контакта не може задовољити нашу потребу да нас неко препозна и уважи као личност, да осети нас онаквим какви ми јесмо и да нас воли. То може на кратко бити пријатно, задовољити нашу сујету и потребу да нам се можда други диве, али то човеку није довољно за емотивну стабилност и испуњеност. Јер дивљење других због неке наше особине значи да други потврђују да ми имамо нешто вредно у себи, али не да су нас и дубље осетили и да вредимо и ми њима, да смо им важни, да нас воле, да им је стало до нашег благостања и наше добробити.

Зато, само аутентична повезаност која је таква да нас други разуме, осећа и воли, нама може донети испуњеност и радост. Све остало, где се однос темељи на искључиво дивљењу и примамљивости због одређених карактеристика, особина или способности,- као што су интелект, лепота, духовитост, самопоуздање, успешност у послу, итд – не доноси човеку благостање, јер колико год да њему прија та врста пажње, он зна да он тим људима није битан, да њима није искрено стало до њега, и ма колико им примамљив био, то је из неких себичних разлога.

Такође свестан је да оно што их је привукло њему је само један позитиван део њега који им је примамљив, али он није само то, он садржи и неке друге мање позитивне делове личности, као и неке негативне. И потреба човека је да други осете њега што целовитије и да им он такав какав јесте буде важан, да им је стало до њега, а не само до уживања у тим позитивним његовим странама. Тако да без дубљег препознавања личности и свега оног што све она носи у себи, и аутентичног повезивања, човек остаје сам и неиспуњен, јер ма колико се неко дивио неким његовим особинама или деловима његове личности,- он као личност је остао ипак небитан, несхваћен, неуважен и непримећен.

Милан Станојковић

https://www.instagram.com/psihoozarenje/?fbclid=IwAR1w301XrK7KPgxc37h3js47IiFGAiyjMFVQb12yImx-KOI+niZdeGPpHvKs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име