Бећковић је, гостујући у Београдској хроници, рекао да су највеће комплименте српском језику давали странци.

– Велики пољски песник Адам Мицкјевич је казао да је српски по својој мелодиозности италијански међу словенским језицима. А Лаза Костић, рецимо, ко је опјевао Црну Гору, рекао је да српски језик спада у три најважнија језика на свету, а најлепши је од свих – рекао је Бећковић.

Наводи да је грандиозна мелодија створила српску народну поезију и задивила читав свет, и да смо преко ње ушли у Европу.

– Када је Гете читао читао наше народне песме, он је рекао да народ који има такву поезију заслужује бољу историјску судбину и да не заслужује да буде роб – рекао је Бећковић.

Академик је рекао да је Црну Гору створио пјесник Петар Други Петровић Његош, који је сада актуелнији него онда када је писао.

– То је довољно да она буде спасена и да борба против те и такве поезије буде узалудна, поготово кад добија ирационалне облике – рекао је Бећковић.

Бећковић је, говорећи о поезији, рекао да је данас важније којим језиком говорите него шта говорите.

– Али упркос томе, поезија преживљава, јер ми смо песнички народ. Можда јединствен у свету и жеља за поезијом у нашем народу никад није умрла. Па и сада, кад се чини да нико не пише и не чита, појавили су се мобилни телефони на којима пише и ко никад није писао – навео је Бећковић.

Он је додао да је песник син језика.

– Језик је наша невидљива црква, још неразорена и неподељена, свака реч у њој је самојавна икона ради нашега спаса објављена. Тебало би сачувати сваку реч – рекао је Бећковић.

Истиче да то није лако у наше доба када су мали језици на неки начин угрожени и замењени комуникацијом од сто речи на једном језику којим се сви споразумијевају.

– Али поезију никад нико није писао, сем на матерњем језику. Тако се она и зове матерњи језик човечанства – рекао је академик.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име