Манастир Високи Дечани објавио је на Твитеру наводе посланичке групе Европских конзервативаца и реформиста у Европском парламенту о сателитским снимцима уништених јерменских цркава у региону Нагорно Карабаха и упитао се да ли ће сада и уништене српске цркве на Косову добити такву пажњу.

 

– Надајмо се да ће се пажња посветити судбини десетина српских православних цркава и надгробних споменика које су уништили косовски албански екстремисти након рата 1999. и доласка међународних мировних снага. Сада се суочавамо са очигледном кампањом порицања нашег идентитета и историје“, поручили су из манастира Високи Дечани.

У наредној објави манастира наводи се да је на КиМ уништено 150 српских православних цркава.

– После рата 1999. на Косову 150 српских православних цркава некажњено су срушили косовски екстремисти упркос међународном војном присуству и само неке су поправљене док многе леже у рушевинама 22 године касније. Докле ће овај вандализам бити прекривен ћутањем, упитали су у саопштењу.

Кажу и да косовске власти воде кампању негирања Српске православне цркве, законских и имовинских права, историје и идентитета говорећи да су српске цркве етнички албанске. „Оправдано се може поставити питање зашто сте онда рушили цркве које сматрате својим“, наведено је у саопштењу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име