Корејска православна митрополија издала је саопштење у којем осуђује претварање Свете Софије у џамију од стране турских власти. Као што је истакнуто – „ово је директно кршење споразума са UNESCO који је Аја Софију 1985. године прогласио Светском баштином.“

Митрополит Кореје каже да су „милиони корејских хришћана били дубоко разочарани овом недавном одлуком. Поред тога, веома су забринути да ли је прикладно да посете Турску више. “

Прочитајте целу изјаву:

Чланови NCCK (The National Council of Churches), који представља милионе хришћана у Кореји, дубоко су ожалошћени када су сазнали како је турска влада претворила Аја Софију из музеја у џамију и у овој изјави снажно протестујемо због овог неочекиваног и тужног догађаја. То је у директној повреди споразума са UNESCO који је Аја Софију означио као „Светску баштину“ 1985. године.

Аја Софију је саградио, као што је познато, цар Јустинијан I, као хришћанску цркву и била је од 537. до 1453. катедрала Константинополске васељенске патријаршије. Мустафа Кемал Ататурк претворио ју је из џамије у музеј 1934. И у том својству овај хришћански споменик функционисао је 86 година као тачка јединства свих људи без обзира на религију. Међутим, њена трансформација у џамију поново је корак назад у историји, што вређа споменик и његову мисију. Ако би било потребно да се било каква промена статуса овог споменика уради, требало би га вратити Васељенској патријаршији, којој је припадао 916 година! У потпуности делимо изјаву Васељенског патријарха Вартоломеја I, коју је донео непосредно пре недавне одлуке турске владе, да „Аја Софија припада човечанству“ и да је „Аја Софија као музеј место и симбол сусрета, солидарности и међусобног разумевања хришћанства и ислама“.

Милиони корејских хришћана били су дубоко разочарани овом недавном одлуком. Поред тога, веома су забринути да ли је прикладно посјетити Турску, јер је главна сврха њихове посете била да ходочасници виде и диве се најстаријем и најлепшем хршћанском споменику на свету.

Придружујући се свеопштем гласу протеста свих људи из целог света, молимо се и надамо се да ће влада Турске схватити велику грешку своје одлуке и да ће желети да врати Аја Софију у њен претходни правни статус.

 

 

Са енглеског превела Редакција ЧУДО

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току, преузмите нашу апликацију за АНДРОИД

orthodoxtimes.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име