Бавимо се Антихристом, заборављамо Христа. Заокупљени смо знамењима, заборавили смо покајање. Земља нас је прогутала, а небо је далеко од искуства нашег срца. Не можемо у рај кад се бавимо уништењем света, већ када живимо у радости и милости нашег Христа. Светлост, радост, нада, вера  чине хришћанина. Хришћанин је човек радости и светлости. Нема више таме, беде, ђавола, пакла. Наше срце Христа тражи, молитву као кисеоник. Душа тражи Духа Светога да би се радовала, да би знала да ће и ово проћи, да ће све бити добро, да ћемо победити зло, превазићи суд и суђење. Ништа нас не може уздрмати и осујетити или уплашити када Христос живи у нама.

Пост и молитву чинимо са радошћу, а не са страхом и под притиском. Требало би да се радујемо као дете што је дошло време поста, и да трчимо као заљубљени људи да се молимо, јер иначе не можемо да живимо. Сви да се обучемо у светлост и радост нашег Христа. Свети Порфирије је говорио: „ Постите колико можете, покајте се колико можете, стражите колико сте у могућности, али будите радосни. Имајте радости Христове…“

Упознајем људе који су годинама у цркви, али још нису омекшали. Они посте и моле се али су пуни кукњаве и беде, немају наду…живе у страху и кривици. То није дух нашег Христа, то није суштина наше вере. Онај труд који нема радости и љубави, који се не завршава са слава Ти и хвала, није благословен.

Зато сваки пут кад постиш и кад се молиш, испитај себе. Радујеш ли се? Волиш ли то што радиш? Одмара ли те, да ли је то страст твоје душе или је само посао који треба обавити. Рећи ћеш ми:“ Оче, не можемо бити срећни и гладни.“ Јасна ствар. У праву си, нико није увек ведар и нема се увек апетит за духовно. Такође, пролазимо кроз кризе, туге или упадамо у духовну апатију. То је све истина и нормално, али то су изузеци. Понекад, не увек. Није то стални став и стање нашег ума и душе. Волети и радовати се, а понекад пасти и шепати је потпуно природно и очекивано. Стално стање кукања и беде, туге и превирања не само да није нормално већ је апсолутно деструктивно и демонско. Христос и окрутност, Христос и беда не иду заједно!

o. Ливиос

plibyos.blogspot.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име