Валери Хантер Гордон није била никаква славна научница, књижевница или политичарка. Ипак, њен изум променио је животе милиона жена… и њихових беба.

Средином октобра 2016. у свом дому у Шкотској, вољена и окружена многобројном породицом, у 94. години, тихо и мирно преминула је Валери Хантер Гордон. Највећем броју људи ван градића у ком је живела њено име ништа није значило ни тада, а ни сада, а штета је јер – реч је о жени којој милиони мајки широм света треба да буду бескрајно захвалне.

Јер, Валери Хантер Гордон, мајка шесторо деце, измислила је прве пелене за једнократну употребу!

Херој свих мајки на свету

Валери Хантер Гордон била је просечна енглеска домаћица средине 20. века. Ипак, након што је родила своје треће дете – сина Нигела 1947. године једно је схватила – није желела да свој живот проведе у прању, сушењу и пеглању памучних пелена.

И тако је измислила “Пади”, прве пелене за једнократну употребу. Валери их је у прво време израђивала од старих падобрана, памука и вате и направила је стотине комада седећи за шивећом машином за кухињским столом.

– Прво сам мислила да је пелене за једнократну употребу сигурно могуће негде купити. Била сам шокирана да се тога нико раније није досетио и помислила сам – то је лако, ја ћу то направити! Није било лако уопште, али је вредело – испричала је госпоша Гордон у интервјуу за ББЦ дат 2015. године.

Након што је производ показала пријатељицама, оне су се одушевиле и није много прошло, а Валери је овакве пелене почела да израђује и за њих, стално усавршавајући дизајн и издржљивост.

– Све мајке су желеле да престану да перу пелене. Сви који су видели мој изум рекли би: “Молим те, направи и нама”. И тако сам завршила за шивећом машином правећи преко 600 комада – сећала се Валери.

Њен супруг, мајор Пат Хантер Гордон такође се укључио у производљу супругу снабдевајући искоришћеним падобранима.

Остварење сна

Пар је регистровао свој патент 1948. и ускоро су стигле понуде од неких великих компанија и прве пелене “Пади” нашле су се на рафовима продавница 1949. године. Биле су моделоване и израђене по величини Валеријиног и Патовог сина, Нигела.

У прво време ове пелене су изазвале контроверзе. Док су мајке са једне стране биле одушевљене, било је лекара који су упозоравали да би оне могле да оштете бебину кожу. Још један проблем био је више друштвене него медицинске природе – људи након рата нису били навикли да било шта бацају, па чак ни прљаве пелене.

Ипак, након што је један војни доктор написао текст о томе да користи “Пади” у одгоју своје бебе јавно мњење се предомислило и компанија ускоро није могла да произведе довољан број пелена. Производ је учестововао и на две светске изложбе и ускоро почео да се дистрибуира широм света. Само до краја 1949. продато је више од 750.000 паковања.

Рекламиране су као “веома атрактивне, вештог дизајна, креиране од стране мајке која је пелене за једнократну употребу учинила могућим”.

Компанија је 60-их година угашена јер ју је потиснуо амерички бренд – Памперс, али госпођа Гордон није жалила – до тада је однеговала сву своју децу.

Живела је тихо и повучено. Умрла је у 94 години окружена породицом и пријатељима. Наџивело ју је шесторо деце, 19 унучића и 18 праунучића… и сви су јој били захвални на изуму!

Извор: Историјски забавник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име