’’Нека будућност каже истину, процените сваког човека према његовом раду и заслугама. Садашњост је њихова, али будућност је моја, за коју сам тако напорно радио.”

Његови проналасци као што су Теслин трансформатор, обртно магнетно поље, допринос у модулацији радио сигнала и радови у области рендгенских зрака, су основ данашњих наука и истраживања.

Свакако је најзанимљивији његов приватни живот, који је био под велом тајни и необичности, испуњен контроверзама. Тесла је био самотњак, а такав начин живота је „жуљао“ радозналце и давао људима повода да му припишу свакакве епитете.

Надам се да ће вас ове информације о Николи Тесли разонодити и да ћете сазнати нешто ново. Упознајте великог научника.

Дете олује

Никола Тесла је рођен око поноћи, између 9. и 10. јула 1856. године, током олује. После Теслиног рођења, бабица је новорођеног генија прогласила дететом таме, на шта је његова мајка рекла да је њен син дете светлости.

Шта би било да је усисао струју из ваздуха?

Тесла је изградио 185 метара високу кулу на Лонг Ајленду, желећићи да усиса струју из ваздуха и пошаље је кроз земљу. Покушавајући да направи преносни уређај који ће омогућити корисницима да примају телеграме и проверавају цене акција, Тесла је почео да дизајнира први торањ за бежични пренос, заједно са лабораторијским постројењем.

Торањ Ворденклиф, назван по инвеститору Џејмсу Вордену, био је намењен трансатлантској бежичној телефонији и емитовању програма, али никад није био у потпуности функционалан, па је срушен 1917. године.

Опседнут бројем три, чистоћом, белим рукавицама… (ОЦД)

Геније је био опседнут бројем три, као и свим бројевима који су дељиви са три. Морао је три пута заредом да опере руке или исто толико пута да обиђе зграду, пре него што у њу уђе. Ово је типичан пример опсесивно компулзивног поремећаја. Ужасавао се прљавштине, полирао је сваки део у трпезарији пре оброка, користећи тачно 18 салвета. Многи који су се бавили Теслиним животом сматрају да је разлог за то колера коју је прележао у детињству.

Носио је беле рукавице и није могао да поднесе додиривање косе, као ни бисере. Осећао је велику одбојност према женским минђушама, бисерним посбно, па је чак избегавао конверзацију са дамама које су их носиле. На једном пријему, пријатељи су га упознали са веома занимљивом и лепом госпођицом, чланицом високог друштва, али је Тесла једва успевао да успостави комуникацију са њом, и упорно је избегавао да је погледа, управо због бисера које је имала на себи.

Нема ужитка без запремине

По причи његових пријатеља и оних који су имали прилике да буду у ресторанима које је геније посећивао, Тесла је, пре него што би залогај принео устима, израчунавао запремину. У супротном, не би осећао никакво задовољство у јелу.

Рачунао је чак и запремину шољице кафе, тањира супе… Kажу да је због свега тога Тесла волео да једе сам.

Појава слика

Још у раној младости, Тесли су почеле су да се јављају слике и призори, пропраћени бљештавом светлошћу, која му је маглила поглед на стварне призоре и предмете. Објашњавао је да то није халуцинација, већ да у том моменту стварно може да уочи слике, толико јасне, да некада није могао да разграничи шта је стварно, а шта не. Kасније је ту „моћ“ искоришћавао током рада и стварања.

Едисонов другар

Тесла је на почетку своје каријере радио за Едисона, где је пројектовао једносмерну струју. Напустио је Едисона да би наставио да ради на свом пројекту – наизменичној струји индукционих мотора. Едисон и Тесла су се залагали за различите идеје, али нису били непријатељи, како многи сматрају.

Екологија у срцу

Тесла је био је забринут због чињенице да људи користе Земљине ресурсе много брзо. Хтео је да се увери да су ови ресурси обновљиви, па је проучавао начине за прикупљање природне енергије из земље и ваздуха.

Теслина је прва хидроелектрана

Године 1895. године, Тесла је заједно са Џорџом Вестингхаусом, у оквиру Нијагариних водопада изградио прву електрану хидроенергетског потенцијала. Теслин полифазни систем наизменичне струје је и дан данас у употреби.

Нацрти за зраке смрти

Тесла је поседовао је нацрте за зраке смрти, моћно и убојито енергетско оружје. Идеја је била да невидљиви зраци окруже границе и заштите државе од напада непријатеља како копненог, тако и ваздушног. Иако намењено за одбрану, оружје би лако могло да се злоупотреби.

Нацрти никад нису пронађени, а верује се да их је сам Тесла уништио, или да су украдени после његове смрти.

Боље је без жена

Оно што је највише копкало јавност јесте љубавни живот генија. Новинари су се утркивали да сазнају да ли постоји жена која окупира његове мисли и да ли ће нека од њих успети да му се приближи. Упркос нагађањима, Тесла је остао сам и није показивао неку велику заинтересованост да нађе животну сапутницу и да се ожени. Наводи савременика иду дотле да постоји прича да је Тесла сматрао да целибат боље утиче на његово стваралаштво.

Имао је фотографско памћење

Тесла је имао способност да чита књиге и часописе, истовремено меморишући слику и распоред речи и слова. То му је омогућило да не гледа скице док је радио на пројектима, већ је радио по сећању „из главе„.

Нервни слом

Тесла је одувек имао изоштрена чула, па је тако тврдио да може да чује грмљавину на удаљености од 880 километара. Међутим, оно што му се догодило током рада у Будимпешти, лекари су, то стање дефинисали као нервни слом. Могао је да чује куцање ручног сата, који се налазио три собе даље, док је лагано слетање муве на сто, у његовој глави било попут тутњаве.

Звук локомотиве, удаљене од њега тридесетак километара, натерао би да се чак и његов сто и тло под ногама затресу, што је у његовом телу изазивало велику бол. „Заглушујућа бука изблиза и издалека„, писао је а доктори су је прогласили као неизлечиву болест.

Без сна

Никола Тесла је тврдио да ноћу спава само два сата, а знао је да проведе и по два дана радећи у лабораторији. Те тврдње потврдио је његов најбољи пријатељ Kенет Свизи и рекао да је Тесла признао да повремено одспава по неколико минута, само да би „напунио батерије„.

Љубав за голубицу

Геније је много волео голубове и био је очаран њима. Сваког дана је долазио у парк да их нахрани, а рањене и болесне је односио у свој апартман, па су се многи гости хотела жалили на буку и смрад. Ипак, једна голубица је заузела посебно место у његовом срцу. Волео ју је као ниједно друго биће, бринуо се о њој и истицао да док год је има, постоји сврха у његовом животу. Наставио је да се брине о њој и када се разболела, а њена смрт га је дубоко погодила.

Седам језика као један

Тесла је течно говорио српски, енглески, чешки, немачки, мађарски, италијански и француски језик. Лингвисти такве особе сматрају хипер полиглотама.

Смрт у беди

Тужан крај за човека који је обележио 20. век. Тесла је умро 7. јануара 1943. у Њујорку, у хотелској соби која му је више од десет година била дом. Спремачица је његово тело пронашла два дана касније, пошто је одлучила да игрнорише знак на вратима на коме је писало „Не узнемиравај“.

Тесла је скоро увек био у дуговима, јер је већину пројеката, који никад нису угледали светлост дана, финансирао сам.

 

Непријатељски научник и његова имовина

После смрти Николе Тесле, Kанцеларија за непријатељску имовину је одузела је сандуке Теслине заоставштине, иако је он био држављанин САД. После одређеног времена, неки предмети су дати породици, док се неки налазе у Музеју Николе Тесле у Београду.

Већина Теслиних докумената није за широке народне масе. Иако је, позивајући се на Закон о слободи приступа информацијама, захтевано да се дозволи увид у њих, Теслина документа су остала запечаћена до даљњег.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име