Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је 16. децембра 2022. године, на празник Светог пророка Софонија и Преподобног Јована Ћутљивог, свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

– Овај свет је имовина Божја, јер је творевина Божја. Дозивајући људе из небића у биће, из непостојања у постојање, Бог нам предаје своје благо – Царство небеско. Нема човека без дара Божјег, нема човека кога Бог није обдарио неким даром. Човек треба да буде благодаран са оним што му је дато и да не размишља зашто је некоме Бог дао више него њему. Па зашто је дао? Зато што Бог познаје нас боље него што ми себе познајемо. Зато Бог даје дарове сваком онолико колико он може да умножи. Када умножавамо дарове Божје не умножавамо их само за себе него да можемо и другоме да дајемо. Зато је благословеније давати него примати. Када умножавамо дарове Божје у себи ми се утврђујемо у вери, у нади, у љубави, у доброчинствима. Ми утврђујемо у себи икону Божју, јер смо ми створени по слици и прилици Божјој, беседио је владика Јован и нагласио:

– Овосветски мудраци кажу да је у здравом телу здрав дух. Не може тако бити. У здравом духу је здраво тело. У здравој души је здраво тело. Ми знамо да кад душа изађе из нашег тела да се тело не помера. Дух нас води и дух нас руководи. Зато ми немамо ниједног богослужења у нашој Цркви Православној где се не молимо да Дух Свети дође и усели се у нас, и да нас очисти од сваке нечистоте, и да спаси душе наше. Зато ће апостол Павле, управо због тог значаја Духа Светог у нама, рећи: Духа Божјега не гасите у себи. Кад човек угаси Духа Божјега у себи, угасио је све оно што је Божанско у њему. Угасио је душу своју. Душа је та која нам је дата од Бога да је чувамо и сачувамо. Врло је важно да знамо како да поступамо са даровима Божјим, да ли их умножавамо или их злоупотребљавамо. Човеку је Бог дао слободу шта год хоће да ради и са својом душом. У тој слободи је управо наша одговорност. Слободу не смемо да злоупотребимо.

Извор: Епархија шумадијска

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име