Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј, председник Одбора за вeрску наставу Епархије шабачке, уприличио је 30. јуна 2023. године у свечаној сали хотела „Слобода“ пријем за директоре основних и средњих школа са подручја Епархије шабачке.

Обраћајући се свечаном скупу, Преосвећени Епископ је истакао: „Мени лично као још увек новом Епископу шабачком учинили сте велику част и још већу радост, а у исто време својој Цркви сте показали приврженост тако што сте се сабрали у овако знатном броју. Рекао бих да је данас овде чак више од две трећине директора свих школа у Епархији шабачкој. Наша Епархија је веома пространа, тако да сам посебно благодаран онима који су уложили труд и издвојили, реално, читав данашњи дан због овог сусрета са нашом смерношћу, али и са својим колегама. Није непознато да словенска и српска реч образовање у својој основи има образ, а већ на првим странама Библије налазимо да је човек створен по образу и по подобију Божјем, што значи да је човек створен да буде икона, слика Божја, а да је суштински задатак образовања да што је могуће више сачува лик Божји у човеку. Стојећи, дакле, одговорно, пред лицем Божјим, пред Светим Савом и Доситејем, пред нашим прецима, нашим народом, нашом децом, од које скоро 80 процената у овој Епархији похађају веронауку, пред самима собом, а уздајући се у помоћ Божју и молитве Срба светитеља и свих светих, имамо чврсту веру и наду да ћемо и ми све изазове превазићи, као што су их у прошлости превазилазили наши преци“.

Преосвећени Епископ г. Јеротеј доделио је захвалнице школама за изузетну сарадњу у погледу организовања и остваривање верске наставе у току школске 2022/23. године. То су: Основна школа „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца, Основна школа „Вук Караџић“ из Лознице и Основна школа „Петар Враголић“ из Љубовије. У име награђених школа и присутних директора, речи благодарности упутио је г. Милан Благојевић, директор Основне школе „Лаза К. Лазаревић“ из Шапца.

 

Преосвећени Епископ, у име Одбора за Верску наставу Епархије шабачке, наградио је и три истакнута вероучитеља која су у протеклом периоду учествовала на такмичењима са својим ученицима, освајали награде, али су и целокупним својим залагањем представљали Верску наставу у најбољем светлу, сведочећи јеванђелску заповест „да се светли светлост Ваша пред људима“. По резултатима, а и по мишљењу других вероучитеља, то су: Драгана Деспотовић, вероучитељица у Гимназији „Вук Караџић“ у Лозници; Милица Симић, вероучитељица у Основној школи „Стојан Новаковић“ у Шапцу и Бошко Павловић, вероучитељ у Шабачкој гимназији.

Изванредна беседа вероучитељице Драгане Деспотовић

 

У име награђених вероучитеља, надахнутим речима, обратила се Драгана Деспотовић, вероучитељица у Гимназији „Вук Караџић“ у Лозници: „Срце младог човека је отворено за Бога, за вечну и непролазну љубав, а верска настава има ту одговорност и у исто време привилегију, да путем богопознања доводи до самопознања. Бог је постао човек да би се ми људи радовали. „Јер је пријатно Господу да сваки човек има радост у срцу“, каже Свети Серафим Саровски. Ту поруку радости ми благовестимо у нашим учионицама, али је неопходно да је и сами сведочимо, живимо, да будемо уверљиви да би нам веровали. Нарочито је нашој омладини важно уткати истину да нема безизлазне ситуације и да решење увек постоји, као и чињеницу да ни у највећој остављености не остајемо сами. Млад човек тражи одговоре јер тражи себе, своју припадност и смисао. Носећи Бога, као највернијег свог пријатеља, неће упасти у замку безизлазности и отуђености. Гледаће на свој живот као највреднији дар, на своје биће као јединствено и драгоцено баш такво какво јесте, а однос према другоме мериће радосном љубављу Христовом. Поруку вере коју и сами примамо потребно је да задржимо у себи, ради изградње нашег унутрашњег човека, а потом да је ненаметљиво, наглашавам ненаметљиво и смирено пренесемо на покољења која долазе, а то су наша деца. Дете је једнако љубав. Зато морамо сви стајати пред одговорношћу њихових живота“.

Извор: Епархија шабачка

 

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име