У недељу свете Педесетнице, 22. маја / 4. јуна 2023. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки госпoдин др Иринеј началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Преосвећеном Епископу бачком Иринеју саслуживали су Епископ топлички господин Петар, викар Патријарха српског, свештенство Саборног храма и новосадски ђакони.

У архипастирској беседи после прочитаног јеванђелског зачала, Преосвећени владика Иринеј је објаснио различита имена великог празника Педесетнице, а потом је указао на улогу Духа Светога у Цркви, рекавши, између осталог: „У Новом Завету Господ Својом премудрошћу, Својом љубављу и Промислом – кад Он раздељује дарове Духа Светога у виду огњених језика – све поново позива у јединство и васпоставља изгубљено јединство људскога рода, људске природе и свакога појединачног људског бића. И не само што васпоставља негдашње јединство него дарује много дубље, присније јединство, јер се људска природа са божанском сједињује у једној јединственој, нераздељивој Личности Богочовека Исуса Христа. То је духовни смисао и суштина празника. Зато се он назива Силаском Духа Светога, даном Духа Светога, али и врло често празником Свете Тројице, јер се на тај начин, најпре кроз вољу Бога Оца која се исказивала одмах после људског пада у грех, па кроз јављање Сина Божјега, Господа Христа у историји, у свету и, ево, најзад Силаском Духа Светога, открива се људима – колико људи могу да прихвате и схвате – Тајна Божја као Тајна Свете Тројице. Сваки црквени празник, а поготову велики Господњи празници, међу њима и данашњи празник, уствари је, поред литургијског сећања и доживљаја, актуализација некадашњих догађаја спасења, у исто време програм и задатак за наш живот. Свети Серафим Саровски је говорио – сажимајући мудрост Цркве у ту своју реченицу – да је циљ нашега живота на земљи уствари задобијање Духа Светога, задобијање Његових благодатних дарова. Ти огњени језици, тајанствени, које су видели апостоли на данашњи дан и први хришћани јесу симбол благодатних дарова. Једна благодат Божја, Његова нетварна Божанска сила раздељује се у много дарова, а увек остаје једна, што је, наравно, нашем природном умовању немогуће, али је то реалност Царства Божјег које нам се већ овде и сада у Цркви открива, а откриће се у потпуности о Другом доласку Христовом. Дакле, задобити Духа Светога, живети тако, веровати тако, волети тако, смиравати се, бити трпељив и стрпљив, све друге јеванђелске врлине – све су оне наша припрема и наша чежња да будемо уједињени у Духу Светоме. Дух Свети Својом благодаћу је творац јединства Цркве и творац било којег јединства у људском роду и искуствуˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

После отпуста свете Литургије, Епископ топлички господин Петар је служио празнично вечерње свете Педесетнице, на којем су прочитане коленопреклоне молитве.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име