PRIMA FACIE, Битеф театар
Текст: Сузи Милер
Игра: Маша Дакић

Нека вас не завара ни наслов у мало незграпном српском преводу (На први поглед), ни чињеница да је представа PRIMA FACIE монодрама, па ни то да је аутор текста аустралијска списатељица са искуством адвоката.

Много више од тога стало је у нешто више од сат и по дугу представу на једноставној сцени Битеф театра. Па ни монодрама није у овом случају само монолошко говорење текста. Јер, трансформације које у току представе доживљавају и глумица и сцена су многобројне и смењују се у тако логичном поретку да гледалац веома брзо постаје део игре, у којој реч, покрет, костим, кореографија, звук и светлост имају подједнаку важност. Да не буде забуне: игра је овде све, само не дечја игра. Игра је овде позоришни термин примењен на живот у свим његовим појавностима, укључујући и свесно и несвесно.

Маша Дакић, која од почетка до краја причу на сцени држи под потпуном контролом маестрално играјући неколико улога у исто време, у једном тренутку преузима контролу и над гледалиштем. То је онај исти моменат у коме адвокатица, која је постала жртва сексуалног насиља, објављује да ће за суђење, на коме је сведок и жртва, обући своје адвокатско одело.

И облачи га. Облачи црно безлично одело, али наопако. Какво савршено и савршено јасно решење, на које нико у публици не може остати равнодушан. То је тај трентак у коме сам и ја, седећи у трећем реду десно, ушла на сцену. Постала сам део представе, а прича је постала моја прича. И више нисам могла да зауставим сузе.
Све што спада у људско искуство, део је ове представе: рационално, емотивно, чулно, интелектуално. Ту се универзалност овог уметничког остварења не завршава.

Захваљјући Маши Дакић, у представи је ангажована, поред глумице, и публика. Ни ту није крај. Јер, кад се дуг и искрен аплауз утиша, а светла театра погасе, осећате дужност да причу понесете са собом и будете, баш као што је Маша истакла у једном од недавних интервјуа, део подршке женама које су жртве сексуалног злостављања. И део промене правосудног система.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име