Изложба „Душа Србије”, посвећена изради јединственог мозаика у Храму Светог Саве на Врачару, представљена је у Руском дому, а организатор је компанија „Гаспром њефт”. Отварању су присуствовали епископ Стефан, настојатељ Храма Светог Саве, Александар Дибаљ, заменик генералног директора „Гаспром њефта” за комуникације, и аутор мозаика Николај Мухин, академик Руске академије уметности.

Мозаик je израђен у московским радионицама Руске академије уметности, a затим су велики фрагменти мозаичких сижеа допремљени у Београд. Укупна тежина мозаика премашила је 300 тона. Израда унутрашње декорације завршена је прошле године, чиме је завршена и изградња Храма Светог Саве, започета 1935. године.

Епископ ремезијански Стефан казао је да је овај храм, осим што је наш понос, духовни и културни центар Београда, уједно и право чудо архитектуре.

– Сигуран сам да ово неће оставити равнодушним парохијане и госте града који ће, захваљујући овом прелепом путовању кроз „Душу Србије”, моћи боље да упознају храм и историју његовог настанка – истакао је епископ Стефан.

Александар Дибаљ нагласио је да више од 12 година заједно са српским партнерима „Гаспром њефт” остварује пројекте из области културе и очувања историјског наслеђа.

– Израда мозаика за куполу Храма Светог Саве била је наше најважније достигнуће у овом периоду. Поносни смо што смо учествовали у изградњи главног храма Србије који је симбол духовног јединства наших народа – рекао је Дибаљ. А, Мухин је оценио да је цела православна Србија чекала да се лепота Храма Светог Саве увелича унутрашњом декорацијом.

– Ово је постао пројекат мог живота. Никад се у историји хришћанства у овако кратком року нису завршавали слични проjекти. Обично су траjали столећима. Надамо се да ће Храм бити ускоро освештан и да ћете моћи да уживате у лепоти коjу смо заjедно створили за Србију и цео православни свет – поручио је Мухин.

„Гаспром њефт” је на изложби представио и виртуелну екскурзију кроз Храм Светог Саве, израђену на основу дигиталних фотографија високе резолуције. Интерактивни пројекат www.svetogsave.com омогућиће посетиоцима да виде мозаик у опсегу од 360 степени, и то увећан стотину пута и са резолуцијом од преко двадесет пет милијарди пиксела. Изложба ће трајати до 30. октобра.

Влада Србије, СПЦ и „Гаспром њефт” су 2014. године покренули велики пројекат израде мозаика, а „Гаспром њефт” је уложио 10.000.000 евра у израду мозаичке декорације главне куполе, олтарског простора и централног дела храма, и учествовао је у свим фазама пројекта. Најсложенији мозаици у храму међу највећим су у свету. Њихова укупна површина износи више од 15.000 квадратних метара. Током шест година, 70 руских и српских мајстора радило је на изради мозаика.

 

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име