Било да је у питању загрљај пријатеља или додиривање омиљене тканине, осећај додира је користан и за тело и за ум, тврде истраживачи, преноси лондонски Гардијан.

Додир је прво чуло које се развија код новорођенчади и оно је кључно за откивању окружења и и комуницирање. Изостанак физичког контакта током пандемије ковида-19 тешко је погодио велики број људи широм света.

Велики број студија је само сугерисао да је додир користан за наше здравље, али сада су стручњаци Универзитета у Есену својим страживањима дошли до једноставног закључка – додир помаже.

Др Хелена Хартман, коаутор истраживања из Универзитетске болнице у Есену потврдила је да више усаглашених додира током дана може помоћи да се ублаже менталне и физичке тегобе.

Истраживање објављено у часопису Nature Human Behaviour обухватило 212 раније објављених студија и интегрисало је статистичке анализе 85 студија у којима су учествовале одрасле особе и 52 студије са бебама.

Истраживачи су открили да је додир подједнако користан и за ментално и за физичко здравље како одраслих тако и новорођенчади.

 

 

 

ordinacija

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име