Срђан Печеничић

Истраживачи људске психе су често налазили праматрицу неког одређеног људског доживљавања у психологији ликова из античких митова. Антички описи различитих заплета у људској психи и у међуљудским односима су постали темељ за разумевање психе савременог човека. Поред Едиповог, Електриног, Медејиног комплекса има читав низ других психичких комплекса.

Неке од прича у Старом завету су такође послужиле за дефинисање неких душевних стања, а међу њима и прича о братоубиству као другом греху. Као што је већини познато, два брата, земљорадник Кајин (Каин) и сточар Авељ (Абел) резултате свог рада принели су Богу као дарове. Бог је узео Авељеве дарове, док је одбио Кајинове. Осећајући се неправедно одбаченим, Кајин је у афекту љубоморе и мржње убио свог рођеног брата.

На основу ове старозаветне приче настали су појмови Кајинов комплекс и мање познати Авељев комплекс.

Непријатељски односи у дому

Када ову библијску причу пренесемо у свакодневни живот, у односе родитеља и његова два детета, добијамо односе љубоморе и мржње између браће и сестара, дакле између оних који би по природи ствари требало да се међусобно воле, а који су изазвани и поткрепљени неравномерним изражавањем родитељске љубави.

Када родитељи имају двоје или више деце тада се између деце појављује проблем међусобне љубоморе. Прво је старије дете љубоморно на млађе које доживљава као некога ко му је украо родитељску пажњу и љубав. Касније је млађе дете љубоморно на старије зато што је старије, способније и што су му дозвољене оне ствари које млађем нису. Када је троје деце тада је у посебном положају средње дете које је истовремено љубоморно и на млађе и на старије дете. Када су деца истог пола, и што је између њих мања узрасна разлика, проблем је више изражен.

Родитељи желе да између деце постоји осећање припадности и љубави и на различите начине се, више или мање успешно, боре да деца превазиђу осећање љубоморе и да међусобно развију пријатељске односе. Када у томе нису потпуно успешни, постоји опасност да се између деце развију амбивалентни односи, то јест односи у којима постоји и љубав и мржња, наизменично пријатељство и непријатељство, или, чак, да настану отворени и директни непријатељски односи. Тада постоји ризик да код деце настану Кајинов и Авељев комплекс.

Особа са Кајиновим комплексом верује да увек мора бити боља од других, да увек мора добијати пажњу и љубав, а када то није случај, има снажно осећање љубоморе, зависти или мржње. Због тога она реагује отвореним или прикривеним непријатељством према свом ривалу.

Када особа пати од Авељевог комплекса, она све чини да не буде одбачена и „убијена” од стране брата или сестре, или од других својих вршњака. Целокупно њено понашање је посвећено смањењу туђе агресивности и изградњи прихватања од стране других. У детињству она увек даје предност брату или сестри, труди се да не буде успешнија од њих, чини им разне услуге, поклања своје играчке, одузима важност својим успесима, а диви се туђим, иако су туђа достигнућа можда мања од њених.

Сигурно у „златној средини”

Овај однос који се често изграђује у породици, дете преноси и на вршњаке из разреда. Због тога се оно не истиче, не жели да буде лепше обучено од других, нити да буде успешније од других. Оно на све начине тежи сигурности у припадању „златној средини” јер као што је за њега опасно да се истиче на позитиван начин, тако је опасно истицање на негативан начин. Када одрасте, оно наставља да се понаша на исти начин избегавајући могуће одбацивање и непријатељство других.

Родитељи често сматрају да је за дететов развој пресудан њихов утицај на дете, заборављајући да на дете исто тако моћно може да утиче и однос са братом или сестром, као и са вршњацима из разреда. Зато код оне деце која су тиха и „невидљива”, која се плаше истицања, успешности и важности, треба помислити на Авељев комплекс. Реалност дечјег света јесте да све док је разних „Кајина” биће и разних „Авеља”, а решење је да дете превлада страх од одбацивања и да се боље носи са непријатељством вршњака које извире из зависти и љубоморе.

Извор: Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име