Бројне су акције које спроводи Добротворна установа Епархије бачке „Владика Платон Атанацковић“. Ова добротворна установа је основана и делује са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, док је управник протонамесник Лазар Мајсторовић. Овде ћемо представити тек малени део рада ове човекољубиве установе којa се руководи речима Светог владике Николаја: Бог изнад свега, а човек пре свега!

У сарадњи са Катихетским одбором Епархије бачке ова добротворна установа традиционално организује Божићне и Васкршње акције даривања поклон пакетића у новосадским основним и сред- њим школама под називом „Деца – деци“. Садржај пакетића чине: школски прибор, друштвене игрице за децу, сликовнице, књиге и средства за личну хигијену. Истим оваквим пакетићима, од срца припремљеним, малишани из новосадских школа, сваке године бескрајно обрадују децу са Косова и Метохије. У сарадњи са Канцеларијом за добротворни рад Епархије рашко-призренске прикупљени пакетићи буду достављени на косовско-метохијску адресу. Ове године, пакетићи су подељени деци школског и предшколског узраста у местима: Косовска Каменица, Босце, Ајновце, Стрезовце, Бушинце, Бољевце, Прилуже, Племетина, Бабин мост, Граце, Брњица, Црквена водица, Велика Хоча, Ораховац, Косовска Витина, Могила и Бинач.

На дан празновања Рођења Христовог поставља се Божићна трпеза за све кориснике Народне кухиње ове добротворне установе, баш као и на дан празновања Васкрсења Христовог. Народна кухиња Епархије бачке, сваке године у својим просторијама приреди Божићни и Васкршњи ручак за све потребите. Ове године, трпеза љубави била је постављена у просторијама при храму Вазнесења Господњег на Клиси у Новом Саду. Корисницима Народне кухиње којима се доставља оброк достављен је Божићни и Васкршњи ручак.

У Народној кухињи Добротворне установе „Владика Платон Атанацковић“ Епархије бачке, која је основана 9. новембра 2020. године, до сада је подељено преко 105 хиљада оброка, а тренутно се свакодневно храни 152 корисника, где сваки корисник добија по један кувани оброк дневно, а петком и приде оброк за викенд. Препознајући рад Народне кухиње као израз љубави и бриге Цркве према човеку, на подручју града Новог Сада, Градска управа за социјалну и дечју заштиту подржала је рад Народне кухиње Епархије бачке у оквиру пројекта „Пружам ти руку да ниси сам“.

Ова човекољубива установа мисли и на најмлађе, на оне који тек отварају очи за овај свет. На дан свештеног спомена Светог првомученика и aрхиђакона Стефана, а поводом најрадоснијег хришћанског празника Рођења Христовог, новчано се дарују новорођени. Ове године, даровано је шеснаест беба које су рођене на Божић у Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине у Новом Саду. За вишедетне породице на подручју града Новог Сада, а у оквиру пројекта „За добро ближњег”, који се реализује уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Добротворна установа „Владика Платон Атанацковић” припремила је пакете са прехрамбеним и кондиторским производима. Акција дељења пакета је реализована уз помоћ новосадских свештеника. У припреми пакета учествовале су чланице Кола српских сестара Епархије бачке, као и студенти из Новог Сада. Уз молитвене жеље за оздрављење и опоравак, деци која се лече и опорављају на одељењима за хе- матологију – онкологију, пулмологију, нефрологију, гастроентерологију и имунологију Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду, даривали су пакетиће – дарове љубави и подршке оболелој деци и њиховим родитељима.

Добротворна установа Епархије бач- ке Српске Православне Цркве „Владика Платон Атанацковић“ обавестила је добротворе и приложнике да је досадашњи текући рачун за уплату прилога (број 250–2010001265760–20) важио до 21. јула 2023. године. Сви људи добре воље од 24. јула 2023. године могу средства да уплате на НОВИ број текућег рачуна: 150–0000025024792–76.

Извор: Православље, број 1353 од 1. августа 2023. године

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име