Ово је можда једна од најреволуционарнијих (die revolutionärste) реченица Новог Завета. Због тога она и није упућена масама. Ове речи су захватиле (уловиле) многе генијалне револуционаре свих историјских доба. Зато је ово сасвим ексклузивна реч.

„Истина ће вас ослободити“! Не наша дела, нити наша храброст или снага, нити наш народ, ни наша истина, већ једино Божија истина (Gottes Wahrheit).

Зашто?

Зато што бити слободан не значи бити велики у свету, бити слободан против ближњих, бити слободан против Бога; већ то значи бити слободан од нас самих, од наше неистине (Unwahrheit) у којој смо сасвим сами и у којој нам се причињава да смо центар света; бити слободан од мржње којом уништавам Божију творевину; бити слободан од самога себе да бих био слободан за друге. Јер, једино ми Божија истина омогућава да видим друге. Она привлачи моју пажњу, усмерава ме ка ономе што је изнад и указује ми другу особу. И слободе ради, доживљавам (окушам, опитујем) љубав и благодат Божију.

Истина уништава нашу неистину и ствара Божију истину. Она уништава мржњу и ствара љубав. Божија истина је Његова љубав, а та љубав нас ослобађа од нас самих да би били слободни за друге. Бити слободан не значи ништа друго до бити у тој и таквој љубави, а бити у љубави не значи ништа друго до бити у Божијој истини.
Људи који воле, захваљујући ослобођењу кроз Божију истину, су најреволуционарнији људи на земљи. То су они који потресају све вредности (die Werte); они су експлозив у људском друштву.

Такве личности су најопасније. Јер они су, на екстреман начин, спознали људску неистину и спремни су у свако време, само зарад љубави, да приме светлост истине која пада на њих. Ово узнемиравање (Belästigung) мира, које нам долази кроз овакве људе, провоцира свет на мржњу. Зато витез (der Ritter) истине и љубави није херој кога људи обожавају и часте, већ онај кога одстрањују, од кога желе да се отарасе, кога проглашавају за безаконика, која убијају.

Пут којим Божија истина доспева у свет, води до Крста. Одавде ми знамо да сва истина која постоји у присуству Божијем води до Крста. Заједница која следи Христа, мора поћи са Њим и на Крст. Због њихове истине и слободе они (хришћани) ће бити омражени од света. Ипак, немогуће је људима наћи истину и слободу ако не предају себе на суд Божијој истини. Штавише, остаће у неистини и ропству све док не приме, и наставе примати, своју истину и слободу једино од Бога; док не увиде да истина и слобода воде до љубави; заиста, док не схвате да пут љубави води до Крста.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име